Základní kváskový chléb bez lepku

 

Základní kváskový chléb bez lepku je prostě výborný. Když si ho upeču, vydrží mi na snídaně a svačinky skoro týden. Jsem na něj totiž sama a to je ta výhoda! Miluju tu chuť voňavého kmínu! Tak jo, jdeme na recept!

Uděláme si nejprve základní kvas. Záleží, z jaké bezlepkové mouky máš svůj kvásek. Podle toho, z jaké mouky je kvásek, tak přesně tu bezlepkovou mouku použiješ. (Schär Mix B, Rumini chlebová, čiroková, Doves Farm)

Já mám vedený bezlepkový kvásek z mouky Schär Mix B, tak na základní kvas použiji právě tuto mouku.

  • 1-2 lžíce bezlepkového kvásku z lednice
  • 150 g vody
  • 150 g bezlepkové mouky (v mém případě Schär Mix B)

pořádně vše promíchám v míse (do hladka) a nechám v pokojové teplotě zrát pod igelitem minimálně 12 hodin. Když je v noci chladněji, někdy základní bezlepkový kvas trvá i 13-15 hodin). Důležitým ukazatelem je, aby byl až po svou hladinu řádně provzdušněný – probublinkovaný).

Po vyzrání základního kvasu ODEBEREME 1-2 lžíce kvásku zpět do naší dózy a uložíme do lednice, kde kvásek vydrží max. týden. V podstatě to, co jsme do kvásku před cca 12 hodinami dali, to si zdravé a voňavé odebereme zase zpět, protože kvásek krásně „naočkoval“ novou mouku s vodou.

Jakmile máme svůj díl kvásku uschovaný v lednici, můžeme zamísit finální těsto. Do základního kvasu tedy přidáme:

  • 150 ml vody, ve kterém jsme nechali nabobtnat 2-3 lžíce psyllia
  • 50 g jáhlové (nebo kukuřičné) mouky
  • 50 g teffové mouky (může být světlá nebo tmavá, je to jedno)
  • 120 g chlebové směsi RUMINI
  • 1 lžíce sádla
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 čajové lžičky guarové gumy nebo xantanu
  • 10 g soli
  • kmín dle chuti (celý nebo drcený)

Suroviny pořádně v míse promísíme ručně, nebo použijeme ruční hnětač, či robota – záleží jen na vás. Jde o to, aby všechny suroviny včetně oleje byly krásně zapracovány do těsta. Poté těsto přikryjeme a necháme cca 2 hodiny odpočívat na pokojové teplotě. Pokud máme čas a necháme těsto na 1.zrání v míse 2-4 hodiny, ničemu to nebude vadit. Důležité je vědět, že 2 hodiny jsou minimální doba zrání.

Poté si pomoučíme vál moukou, která je obsažena v receptu a vyklopíme těsto na vál.  Uhněteme, zpracujeme do požadovaného tvaru a uložíme do ošatky, kde nám bude chleba zrát další 2-3 hodiny. Poté upečeme. Necháme vychladnout aspoň 2 hodiny a pak už jen přemýšlíme, s čím si ten chleba dáme!? S pomazánkou? Se sýrem? Nebo snad se šunkou? Ne! Ten první krajíc sním JEN TAK 😉 Dobrou chuť!

 

Gabi
Jmenuji se Gabi a věnuji se pečení domácího kváskového pečiva. Již třetím rokem pořádám Kurzy pečení chleba po celé České republice a baví mě předávat tuto nádhernou zkušenost dál. Mám tři děti, žijeme v malé vesničce na Znojemsku nedaleko Vranovské přehrady. Pokud vás můj web, Blog či nabídka kurzů zaujala, ozvěte se. Těším se na Vás.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *