Základní kváskový chléb bez lepku

 

Základní kváskový chléb bez lepku je prostě výborný. Když si ho upeču, vydrží mi na snídaně a svačinky skoro týden. Jsem na něj totiž sama a to je ta výhoda! Miluju tu chuť voňavého kmínu! Tak jo, jdeme na recept!

Uděláme si nejprve základní kvas. Záleží, z jaké bezlepkové mouky máš svůj kvásek. Podle toho, z jaké mouky je kvásek, tak přesně tu bezlepkovou mouku použiješ. (Schär Mix B, Rumini chlebová, čiroková, Doves Farm)

Já mám vedený bezlepkový kvásek z mouky Schär Mix B, tak na základní kvas použiji právě tuto mouku.

  • 1-2 lžíce bezlepkového kvásku z lednice
  • 150 g vody
  • 150 g bezlepkové mouky (v mém případě Schär Mix B)

pořádně vše promíchám v míse (do hladka) a nechám v pokojové teplotě zrát pod igelitem minimálně 12 hodin. Když je v noci chladněji, někdy základní bezlepkový kvas trvá i 13-15 hodin). Důležitým ukazatelem je, aby byl až po svou hladinu řádně provzdušněný – probublinkovaný).

Po vyzrání základního kvasu ODEBEREME 1-2 lžíce kvásku zpět do naší dózy a uložíme do lednice, kde kvásek vydrží max. týden. V podstatě to, co jsme do kvásku před cca 12 hodinami dali, to si zdravé a voňavé odebereme zase zpět, protože kvásek krásně „naočkoval“ novou mouku s vodou.

Jakmile máme svůj díl kvásku uschovaný v lednici, můžeme zamísit finální těsto. Do základního kvasu tedy přidáme:

  • 150 ml vody, ve kterém jsme nechali nabobtnat 2-3 lžíce psyllia
  • 50 g jáhlové (nebo kukuřičné) mouky
  • 50 g teffové mouky (může být světlá nebo tmavá, je to jedno)
  • 120 g chlebové směsi RUMINI
  • 1 lžíce sádla
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 čajové lžičky guarové gumy nebo xantanu
  • 10 g soli
  • kmín dle chuti (celý nebo drcený)

Suroviny pořádně v míse promísíme ručně, nebo použijeme ruční hnětač, či robota – záleží jen na vás. Jde o to, aby všechny suroviny včetně oleje byly krásně zapracovány do těsta. Poté těsto přikryjeme a necháme cca 2 hodiny odpočívat na pokojové teplotě. Pokud máme čas a necháme těsto na 1.zrání v míse 2-4 hodiny, ničemu to nebude vadit. Důležité je vědět, že 2 hodiny jsou minimální doba zrání.

Poté si pomoučíme vál moukou, která je obsažena v receptu a vyklopíme těsto na vál.  Uhněteme, zpracujeme do požadovaného tvaru a uložíme do ošatky, kde nám bude chleba zrát další 2-3 hodiny. Poté upečeme. Necháme vychladnout aspoň 2 hodiny a pak už jen přemýšlíme, s čím si ten chleba dáme!? S pomazánkou? Se sýrem? Nebo snad se šunkou? Ne! Ten první krajíc sním JEN TAK 😉 Dobrou chuť!

 

Gabi
Jmenuji se Gabi a věnuji se pečení domácího kváskového pečiva. Od roku 2014 pořádám Kurzy pečení chleba po celé České republice a baví mě předávat tuto nádhernou zkušenost dál. Mám tři děti, žijeme v malé vesničce na Znojemsku nedaleko Vranovské přehrady. Pokud vás můj web, Blog či nabídka kurzů zaujala, ozvěte se. Těším se na Vás.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů