Trio do formy

trio-do-formy1S listopadem tu máme Trio do formy! Tři kváskové chleby, pečené ve formě. Každý jiný, každý má svou specifickou chuť.

Světlý kváskový toustový chléb – recept najdete ZDE a na dva tmavé celozrnné chleby najdete recepty právě na této stránce.  Chleby jsou krásně vláčné a především zdravé. Recepty jsou vytvořeny do formy o délce cca 20 cm. Tak si jdeme skočit do formy!

Žitný celozrnný chléb do formy

Kvas:

  • 1 – 2 lžíce žitného kvásku
  • 150 g žitné mouky
  • 150 g vody

Kvas necháme zrát cca 12 hodin

Finální těsto:

  • Kvas
  • 200 g celozrnné žitné mouky
  • 200 g vody
  • 50 g slunečnicových semínek (sypu suchá)
  • 80 g ovesných vloček
  • 20 g medu (sladěnky)
  • 10 – 12 g soli

trio-do-formy3Jakmile zamísíme finální těsto, vymažeme si formu tukem (máslem). Do vymazané formy dáme těsto, uhladíme a necháme cca 3 hodiny zrát ve formě pod igelitem. Poté pečeme prvních 10 minut na 230°C (nemusíme troubu zapařovat, když pečeme ve formě) a poté dopékáme dalších 35-40 minut do zlatova. Po dopečení ihned vyklopíme z formy a necháme vychladnout na mřížce.

Podzimní celozrnný chléb do formy

Kvas:

  • 1 – 2 lžíce žitného kvásku
  • 150 g žitné mouky
  • 150 g vody

Kvas necháme zrát cca 12 hodin

Finální těsto:

  • Kvas
  • 100 g celozrnné grahamové mouky
  • 100 g celozrnné hrubé špaldové mouky
  • 200 g vody
  • 50 g dýňových semínek (sypu suchá)
  • 80 g pohankových vloček
  • 20 g medu (sladěnky)
  • 10 – 12 g soli

trio-do-formy2

Gabi
Jmenuji se Gabi a věnuji se pečení domácího kváskového pečiva. Již třetím rokem pořádám Kurzy pečení chleba po celé České republice a baví mě předávat tuto nádhernou zkušenost dál. Mám tři děti, žijeme v malé vesničce na Znojemsku nedaleko Vranovské přehrady. Pokud vás můj web, Blog či nabídka kurzů zaujala, ozvěte se. Těším se na Vás.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *