Toustový kváskový chléb

zari16-82

Milujeme tousty a koupit dobrý toustový chléb je téměř nadlidský výkon. Rozhodla jsem se vymyslet recept na dobrý domácí kváskový toustový chleba, který si prostě zamilujete pro jeho nenáročnost a jednoduché provedení.

V první řadě je nutné podotknout, že základem pro toustový chléb je pšeničný kvásek. Docílíme ho tak, že k našeho žitného kvásku z lednice odebereme pouze část (aby jsme náš žitný kvásek pořád měli) a rozkvasíme klasickou hladkou pšeničnou moukou.

Kvas: troška žitného kvásku se 150 g vody a 150 g pšeničné hladké mouky necháme cca 12 hodin zrát.

zari16-77

 

Po 12 hodinách přidáme:

  • 150 g mléka
  • 270 g hladké mouky
  • 1  celé vejce
  • 7 g soli
  • 15 g cukru

Zamísíme vše dohromady tak, aby vzniklo kompaktní těsto. Jak nepoužívám žádné stroje a přístroje, tak v tomto případě použiji ruční mixér se dvěma háky, aby se všechny suroviny krásně propojily.

zari16-80

Nachystáme si obdélníkovou formu, kterou vymažeme máslem a zamísené těsto dáme kynout přímo do formy. Ve formě kyne 2-3 hodiny při pokojové teplotě pod igelitem. Po vykynutí pečeme na 210°C dozlatova cca 30-40 minut. Nechejte pořádně vychladit 😉

zari16-85

 

Gabi
Jmenuji se Gabi a věnuji se pečení domácího kváskového pečiva. Již třetím rokem pořádám Kurzy pečení chleba po celé České republice a baví mě předávat tuto nádhernou zkušenost dál. Mám tři děti, žijeme v malé vesničce na Znojemsku nedaleko Vranovské přehrady. Pokud vás můj web, Blog či nabídka kurzů zaujala, ozvěte se. Těším se na Vás.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *