ChlebAn jménem Ovesňák jogurtový

Tak jo, přiznám se…  mám doma (nejen v karanténě) VŽDY ovesné vločky, které používám často na ranní sladké kaše … a taky (téměř) vždy i zásobu živého bílého jogurtu.

Tak přesně tyhle dvě věci budete na tento recept potřebovat! Jdeme na to.

Rozkvas:

  • 1 lžíce žitného kvásku z lednice
  • 100 g vody
  • 100 g žitné mouky

Necháme cca 9-12 hodin na pokojové teplotě zrát pod igelitem. Poté odebereme zpět do lednice čerstvý živý žitný kvásek.

Finální těsto:

  • rozkvas
  • 250 g vody
  • 350 g hladké pšeničné 00 mouky
  • 50 g celozrnné pšenice nebo celozrnné špaldy (jakékoliv)
  • 50 – 80 g bílý jogurt
  • 50 – 80 g ovesné vločky jemně mleté (SUCHÉ jdou do těsta)
  • cca 10-13 g soli (dle vaší chuti)
  • kmín může být nemusí (mám zde variantu BEZ kmínu)

Platí zde pravidlo, že kolik dám jogurtu, tolik dám i ovesných vloček, které sypu suché do těsta – NENAMÁČÍM. Tzn: dám do těsta 70 g jogurtu, takže dám i 70 g ovesných vloček.

Vzhledem k času doma jsem těsto zamísila a v míse během dne měla celé 4 hodiny na pokojové teplotě, během té doby jsem těsto cca 3x přeložila. Těstu to velmi prospělo.

Poté tvar ošatka, na vále jsem zpracovávala na oleji a šlo to krásně. Kynutí na pokojové teplotě v ošatce necelé dvě hodinky a šel do trouby na prvních 10-15 minut s párou na 230-250 st. a poté dopékání na cca 200 st. víc jak 30 minut.

Ovesňák jogurtový je zdravý a všechny vás zdraví

 

Gabi
Jmenuji se Gabi a věnuji se pečení domácího kváskového pečiva. Od roku 2014 pořádám Kurzy pečení chleba po celé České republice a baví mě předávat tuto nádhernou zkušenost dál. Mám tři děti, žijeme v malé vesničce na Znojemsku nedaleko Vranovské přehrady. Pokud vás můj web, Blog či nabídka kurzů zaujala, ozvěte se. Těším se na Vás.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů