ChlebAn jménem Ovesňák jogurtový

Tak jo, přiznám se…  mám doma (nejen v karanténě) VŽDY ovesné vločky, které používám často na ranní sladké kaše … a taky (téměř) vždy i zásobu živého bílého jogurtu.

Tak přesně tyhle dvě věci budete na tento recept potřebovat! Jdeme na to.

Rozkvas:

  • 1 lžíce žitného kvásku z lednice
  • 100 g vody
  • 100 g žitné mouky

Necháme cca 9-12 hodin na pokojové teplotě zrát pod igelitem. Poté odebereme zpět do lednice čerstvý živý žitný kvásek.

Finální těsto:

  • rozkvas
  • 250 g vody
  • 350 g hladké pšeničné 00 mouky
  • 50 g celozrnné pšenice nebo celozrnné špaldy (jakékoliv)
  • 50 – 80 g bílý jogurt
  • 50 – 80 g ovesné vločky jemně mleté (SUCHÉ jdou do těsta)
  • cca 10-13 g soli (dle vaší chuti)
  • kmín může být nemusí (mám zde variantu BEZ kmínu)

Platí zde pravidlo, že kolik dám jogurtu, tolik dám i ovesných vloček, které sypu suché do těsta – NENAMÁČÍM. Tzn: dám do těsta 70 g jogurtu, takže dám i 70 g ovesných vloček.

Vzhledem k času doma jsem těsto zamísila a v míse během dne měla celé 4 hodiny na pokojové teplotě, během té doby jsem těsto cca 3x přeložila. Těstu to velmi prospělo.

Poté tvar ošatka, na vále jsem zpracovávala na oleji a šlo to krásně. Kynutí na pokojové teplotě v ošatce necelé dvě hodinky a šel do trouby na prvních 10-15 minut s párou na 230-250 st. a poté dopékání na cca 200 st. víc jak 30 minut.

Ovesňák jogurtový je zdravý a všechny vás zdraví

 

Gabi
Jmenuji se Gabi a věnuji se pečení domácího kváskového pečiva. Od roku 2014 pořádám Kurzy pečení chleba po celé České republice a baví mě předávat tuto nádhernou zkušenost dál. Mám tři děti, žijeme v malé vesničce na Znojemsku nedaleko Vranovské přehrady. Pokud vás můj web, Blog či nabídka kurzů zaujala, ozvěte se. Těším se na Vás.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů