ChlebAn jménem Brambo-Len

ChlebAN bramborovo – lněný, prostě je tu Brambo-Len..

Tak jo, měla jsem kreativní náladu a dva zbylé uvařené brambory ve slupce, které se už nevešly do mísy se zapečenými bramborami. Tak je nastrouhám, zvážím a zkusím přidat do chlebového těsta, říkám si. Nic převratného.  Když ne rýže, tak třeba brambor. Ale hned vedle v misce hezky bobtnalo lněné semínko s vodou na bezlepkový chleba, který jsem nakonec udělala bez lněného semínka, protože lněné semínko padlo do Brambo-Lenu 😉

 

Rozkvas:

  • 1  lžíce žitného kvásku z lednice
  • 100 g vody
  • 100 g žitné mouky = rozkvas byl ten den za cca 9 hodin hotov, může ale trvat 10-12 hodin na pokojové teplotě, poté odeberu kvásek čerstvý do lednice na příště

Po odebrání do rozkvasu přidáme:

  • 120 g ve slupce uvařených brambor (byly to dvě střední brambory), slupky následně zbavené, nastrouhané na jemno na struhadle
  • 50 g lněného semínka nabobtnalého ve 150 g vlažné vody, asi hodinu v misce bobtnalo.
  • 300 g pšeničná mouka bílá 00
  • 150 g celozrnné hladké špaldové mouky
  • 200 – 300 g vody (vodu dejte podle sebe, podle toho, jak si na mokré těsto troufáte, já ze startu dala 300, ale zlatý střed 250 g vody bude asi značka ideál). Každý dá vodu dle svého uvážení, nejlepšího vědomí a svědomí!
  • 13-15 g soli

Smísené těsto v míse zrálo asi 3 hodiny na pokojové teplotě a dostalo během té doby 3 krásné pár minut dlouhé překlady v míse rukou. Poté na vále rychlé zpracování a tvar do ošatky. Trochu se mi do ošatky přilepilo, fakt si zkontrolujte, jak dobře/špatně máte vysypanou ošatku Solamylem.

V ošatce mi těsto kynulo už jen 1,5 hodinu, protože jinak by mi uteklo z ošatky. Příště to může být jinak a vy si s kynutím v míse i s kynutím v ošatce najděte svou vlastní kynoucí cestu 🙂

Pečení jako vždy do rozpálené trouby na rozpálený plech prvních 10-15 minut na 230-250 st. s párou, poté dopékání dalších 30-45 minut na cca 200 st. horní – dolní ohřev.

Je tu, Brambo-Lenka naše! Zkus, je to fakt lahoda pane Jahoda (říkal muž a děti) 🙂

Gabi
Jmenuji se Gabi a věnuji se pečení domácího kváskového pečiva. Od roku 2014 pořádám Kurzy pečení chleba po celé České republice a baví mě předávat tuto nádhernou zkušenost dál. Mám tři děti, žijeme v malé vesničce na Znojemsku nedaleko Vranovské přehrady. Pokud vás můj web, Blog či nabídka kurzů zaujala, ozvěte se. Těším se na Vás.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů