ChlebAn jménem Brambo-Len

ChlebAN bramborovo – lněný, prostě je tu Brambo-Len..

Tak jo, měla jsem kreativní náladu a dva zbylé uvařené brambory ve slupce, které se už nevešly do mísy se zapečenými bramborami. Tak je nastrouhám, zvážím a zkusím přidat do chlebového těsta, říkám si. Nic převratného.  Když ne rýže, tak třeba brambor. Ale hned vedle v misce hezky bobtnalo lněné semínko s vodou na bezlepkový chleba, který jsem nakonec udělala bez lněného semínka, protože lněné semínko padlo do Brambo-Lenu 😉

 

Rozkvas:

  • 1  lžíce žitného kvásku z lednice
  • 100 g vody
  • 100 g žitné mouky = rozkvas byl ten den za cca 9 hodin hotov, může ale trvat 10-12 hodin na pokojové teplotě, poté odeberu kvásek čerstvý do lednice na příště

Po odebrání do rozkvasu přidáme:

  • 120 g ve slupce uvařených brambor (byly to dvě střední brambory), slupky následně zbavené, nastrouhané na jemno na struhadle
  • 50 g lněného semínka nabobtnalého ve 150 g vlažné vody, asi hodinu v misce bobtnalo.
  • 300 g pšeničná mouka bílá 00
  • 150 g celozrnné hladké špaldové mouky
  • 200 – 300 g vody (vodu dejte podle sebe, podle toho, jak si na mokré těsto troufáte, já ze startu dala 300, ale zlatý střed 250 g vody bude asi značka ideál). Každý dá vodu dle svého uvážení, nejlepšího vědomí a svědomí!
  • 13-15 g soli

Smísené těsto v míse zrálo asi 3 hodiny na pokojové teplotě a dostalo během té doby 3 krásné pár minut dlouhé překlady v míse rukou. Poté na vále rychlé zpracování a tvar do ošatky. Trochu se mi do ošatky přilepilo, fakt si zkontrolujte, jak dobře/špatně máte vysypanou ošatku Solamylem.

V ošatce mi těsto kynulo už jen 1,5 hodinu, protože jinak by mi uteklo z ošatky. Příště to může být jinak a vy si s kynutím v míse i s kynutím v ošatce najděte svou vlastní kynoucí cestu 🙂

Pečení jako vždy do rozpálené trouby na rozpálený plech prvních 10-15 minut na 230-250 st. s párou, poté dopékání dalších 30-45 minut na cca 200 st. horní – dolní ohřev.

Je tu, Brambo-Lenka naše! Zkus, je to fakt lahoda pane Jahoda (říkal muž a děti) 🙂

Gabi
Jmenuji se Gabi a věnuji se pečení domácího kváskového pečiva. Od roku 2014 pořádám Kurzy pečení chleba po celé České republice a baví mě předávat tuto nádhernou zkušenost dál. Mám tři děti, žijeme v malé vesničce na Znojemsku nedaleko Vranovské přehrady. Pokud vás můj web, Blog či nabídka kurzů zaujala, ozvěte se. Těším se na Vás.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů