Tmavý chléb bez pšenice jménem Jan

Je tu nový rok. Rok 2018. A já jsem na konci roku 2017 přemýšlela a polemizovala, o čem, nebo spíše jaké téma bude tématem roku s osmičkou na konci. Bude více o živých kurzech pečení chleba? Nebo se osvědčí on-line kurzy, po kterých klienti volají? Nebo to bude rok osudových setkání? Nebo….?

Všechny domněnky a myšlenky praskly jako bublina, když mi hned první lednový den přišel e-mail. Rok 2018 bude rokem přijetí individualit. Rok láskyplného INDIVIDUÁLNÍHO přístupu a respektu k individuálním požadavkům.

E-mail přišel od paní Jany, která mne poprosila o pomoc s přípravou kváskového chleba se speciálním požadavkem: nemůže pšenici, pšenici špaldu, rýži ani kukuřici. Překvapivě může žito a další pseudo-obilniny bez lepku. Kváskový chléb byl jasná volba. Pár dní na to jsem začala kouzlit a experimentovat a chléb jménem Jan je tady.

(Omlouvám se za kvalitu fotek – jsou to mobilovky, protože mi umřel foťák!)  🙁

Na začátek musím konstatovat, že chléb je tužší, NENÍ BEZLEPKOVÝ, protože obsahuje žitný kvas, ale je bez pšenice, rýže i kukuřice. To byl přesný požadavek od paní Jany.  Tím, jak neobsahuje ani jeden druh pšenice – tak je tužší a i rychleji schne, proto doporučuji co nejdříve zkonzumovat, nebo dobře zaskladovat do chladu a několika vrstev látky (ideálně Chlebapsa od MagsBags.cz) nebo nakrájet a uložit do mrazáku po pár plátcích a postupně si je vytahovat a konzumovat.

Tak jo! Jdeme na recept!

TMAVÝ CHLÉB bez pšenice jménem Jan

Rozkvas:
– 1-2 lžíce žitného kvásku z lednice
– 150 g vody
– 150 g žitné mouky chlebové

po 12 hodinách je kvas hotový a přidáte:

hladkou pohankovou mouku 150 g (používám od Šmajstrly)
celozrnnou pohankovou mouku 50 g (celozrnná také od Šmajstrly)
– 50 g teffové mouky tmavé nebo světlé – je to jedno, já dala v tomto případě tmavou (používám od firmy Adveni)
– 130 g vody (můžete zkusit dát 150g vody a do tohoto množství 150g vody nechat nabobtnat 1 polévkovou lžíci Psyllia – je to vláknina z jitrocele indického, nabobtná a takto zahuštěnou vodu dáte do těsta. Psyllium bobtná cca 15-20 minut v misce)
– sůl cca 8g
– kmín dle chuti

 Na fotce jsou do základního rozkvasu jsou přidány další mouky – pohanková hladká, pohanková celozrnná a teffová tmavá

 

 

 

 

 

Zamísíte těsto, necháte 1-2 hodiny zrát v míse na pokojové teplotě, poté jen lehce zpracujete na vále, není nutné hnětení, lepku je tam minimálně. Jen spíš vytvarujete potřebný tvar do ošatky a necháte v klidu na pokojové teplotě cca 2 hodiny zrát v ošatce.

Poté upečete na max.teplotu, zapaříte troubu, aby tam bylo vlhko, po 15 minutách stáhnete teplotu na 200°C a dopékáte cca 30 minut.

Zajisté necháme chléb pořádně vychladnout na mřížce několik hodin a poté si dopřáváme tohoto zajímavě tmavého a velmi zdravého bochníku chleba.

Dobrou chuť a těšte se na další „individuální“ recepty!

Kvásku zdar, buďte zdraví a spokojení!

Gabi

 

Gabi
Jmenuji se Gabi a věnuji se pečení domácího kváskového pečiva. Od roku 2014 pořádám Kurzy pečení chleba po celé České republice a baví mě předávat tuto nádhernou zkušenost dál. Mám tři děti, žijeme v malé vesničce na Znojemsku nedaleko Vranovské přehrady. Pokud vás můj web, Blog či nabídka kurzů zaujala, ozvěte se. Těším se na Vás.
Komentáře
  1. Libuše Sehnalová napsal:

    Dobrý den, mám zmatek v používání mouky na chleba. Měla jsem za to,že na chleba musím mít pouze chlebovou mouku – jakoukoliv. Ale teď jsem dospěla k názoru, že jen kvásek musím udělat z žitné chlebové mouky. Pak už je kombinace mouky na mně, že třeba použiji 50% žitné chlebové mouky a 50% bílé hladké OO/případně špaldové/. Děkuji za odpověď, že uvažuji správně. Přeji hezký den Sehnalová

    • Gabi napsal:

      Zdravím Libuško a omlouvám se, že odpovídám s ročním zpožděním, měla jsem technický problém s diskuzemi u receptů. Ano, odpověď je ano, můžete použít jakoulikov mouku žitnou, pšeničnou nebo špaldovou. Klasický Český chléb má žitný základ, ale chléb může mít i základ pšeničný – kvas pšeničný. Je to u chleba hodně otevřené a velmi živé

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů