Hradecký kváskový chléb

hradecky-1

 

Je to tmavší chléb se záparou ze semínek a pohanky lámanky. Je výborný! Dámy a pánové, je tu chléb Hradecký.

Z tohoto receptu vzniknou 2 chleby o váze cca 700g, pokud chcete jen jeden – udělejte z poloviční dávky, nebo udělejte 1 velký z celé dávky, který má ve finále cca 1400 g – záleží jen na vás! Velmi ráda dělám z tohoto receptu dva menší chleby, jeden většinou rozkrájíme čerstvý, druhý schovám na další den.

 

Základní kvas:

  • 1-2 lžíce žitného kvásku
  • 160 g žitné chlebové mouky
  • 160 g vody

Zápara:

  • 50 g slunečnicových semínek
  • 50 g dýňových semínek
  • 50 g pohanky lámanky
  • špetka soli hradecky-zapara

= celkem 150 g semínek a pohanky lámanky zalejte horkou nebo teplou vodou po okraj tak, aby všechna semínka byla namočená, ale aby tam nebyla zbytečná voda.

Záparu si můžete udělat z libovolných semínek, které máte rádi, ale je potřeba zachovat celkovou gramáž 150 g. Velmi ráda dělám záparu jen ze 150 g pohanky lámanky.

Kvas i Záparu si ve stejnou dobu založíte a nechám 12 hodin pod igelitem či pokličkou zrát.

 

Finální těsto:

  • kvas
  • zápara
  • 100 g pšeničné celozrnné mouky
  • 300 g hladké pšeničné mouky 00
  • 200 g špaldové celozrnné mouky
  • cca 300 g vody
  • 14 g soli

 

Gabi
Jmenuji se Gabi a věnuji se pečení domácího kváskového pečiva. Již třetím rokem pořádám Kurzy pečení chleba po celé České republice a baví mě předávat tuto nádhernou zkušenost dál. Mám tři děti, žijeme v malé vesničce na Znojemsku nedaleko Vranovské přehrady. Pokud vás můj web, Blog či nabídka kurzů zaujala, ozvěte se. Těším se na Vás.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *