Hradecký kváskový chléb

hradecky-1

 

Je to tmavší chléb se záparou ze semínek a pohanky lámanky. Je výborný! Dámy a pánové, je tu chléb Hradecký.

Z tohoto receptu vzniknou 2 chleby o váze cca 700g, pokud chcete jen jeden – udělejte z poloviční dávky, nebo udělejte 1 velký z celé dávky, který má ve finále cca 1400 g – záleží jen na vás! Velmi ráda dělám z tohoto receptu dva menší chleby, jeden většinou rozkrájíme čerstvý, druhý schovám na další den.

 

Základní kvas:

  • 1-2 lžíce žitného kvásku
  • 160 g žitné chlebové mouky
  • 160 g vody

Zápara:

  • 50 g slunečnicových semínek
  • 50 g dýňových semínek
  • 50 g pohanky lámanky
  • špetka soli hradecky-zapara

= celkem 150 g semínek a pohanky lámanky zalejte horkou nebo teplou vodou po okraj tak, aby všechna semínka byla namočená, ale aby tam nebyla zbytečná voda.

Záparu si můžete udělat z libovolných semínek, které máte rádi, ale je potřeba zachovat celkovou gramáž 150 g. Velmi ráda dělám záparu jen ze 150 g pohanky lámanky.

Kvas i Záparu si ve stejnou dobu založíte a nechám 12 hodin pod igelitem či pokličkou zrát.

 

Finální těsto:

  • kvas
  • zápara
  • 100 g pšeničné celozrnné mouky
  • 300 g hladké pšeničné mouky 00
  • 200 g špaldové celozrnné mouky
  • cca 300 g vody
  • 14 g soli

 

Gabi
Jmenuji se Gabi a věnuji se pečení domácího kváskového pečiva. Od roku 2014 pořádám kurzy pečení chleba po celé ČR. Nabízím i zážitkový pěkně vypečený víkend pro ženy na Chatě v zátoce, kde celý víkend pečeme chleba a je nám fajn. Těším se právě na Tebe!
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů