Dýňový chléb – lahůdka s dýňovým pyré

Kromě běžných surovin na domácí kváskový chleba, potřebujeme také 100g dýňového pyré. Můžeme použít jakýkoliv typ dýně, nejraději mám dýni Hokaido nebo dýni máslovou.

Vždy je potřeba dýni zbavit semínek uvnitř, pořádně ji omýt, nakrájet ji na menší kousky a uvařit do měkka v mírně osolené vodě. Vodu po uvaření dýně částečně slejeme (cca jednu třetinu necháme) a uvařenou dýni rozmačkáme vidličkou nebo vytvoříme dýňové pyré tyčovým mixérem. Pyré do finálního těsta používám vždy řádně vychlazené.

Základní kvas:

  • 1-2 lžíce žitného kvásku z lednice
  • 150g žitné chlebové mouky
  • 150g vody

Zápara z dýňových semínek: záparu si můžeme připravit v době, kdy zakládáme Základní kvas. Do misky dáme 30-50g dýňových semínek a zalijeme je převařenou (teplou) vodou se špetkou soli. Dávám zpravidla 50g.

 

Finální těsto:

  • základní kvas
  • 100g dýňového pyré
  • zápara z dýňových semínek
  • 250g pšeničné chlebové mouky
  • 50-70g dýňové mouky (firma Adveni)
  • 10-12g soli
  • vodu přidejte podle sebe, zpravidla už vodu nepřidávám, protože mám vodnatější pyré.

 

Těsto zpracujeme, necháme na první zrání v míse cca 1-2 hodiny, párkrát těsto přeložíme v míse, poté uhněteme na vále, zpracujeme do ošatky. V ošatce kyne na pokojové teplotě cca 2 hodiny, nebo preferujeme lednicové kynutí – ošatku s chlebem necháme zrát v lednici několik hodin. Pečeme jak jsme zvyklí s párou v troubě, prvních 10-15 minut na maximum, poté dopékáme na 200°C podle toho, jak nám peče trouba.

 

 

Dobrou chuť!

Podzime a dýně – díky!

Gabi An.

 

 

 

 

Gabi
Jmenuji se Gabi a věnuji se pečení domácího kváskového pečiva. Již třetím rokem pořádám Kurzy pečení chleba po celé České republice a baví mě předávat tuto nádhernou zkušenost dál. Mám tři děti, žijeme v malé vesničce na Znojemsku nedaleko Vranovské přehrady. Pokud vás můj web, Blog či nabídka kurzů zaujala, ozvěte se. Těším se na Vás.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *