Toustový kváskový chléb

zari16-82

Milujeme tousty a koupit dobrý toustový chléb je téměř nadlidský výkon. Rozhodla jsem se vymyslet recept na dobrý domácí kváskový toustový chleba, který si prostě zamilujete pro jeho nenáročnost a jednoduché provedení.

V první řadě je nutné podotknout, že základem pro toustový chléb je pšeničný kvásek. Docílíme ho tak, že k našeho žitného kvásku z lednice odebereme pouze část (aby jsme náš žitný kvásek pořád měli) a rozkvasíme klasickou hladkou pšeničnou moukou.

Kvas: troška žitného kvásku se 150 g vody a 150 g pšeničné hladké mouky necháme cca 12 hodin zrát.

zari16-77

 

Po 12 hodinách přidáme:

  • 150 g mléka
  • 270 g hladké mouky
  • 1  celé vejce
  • 7 g soli
  • 15 g cukru

Zamísíme vše dohromady tak, aby vzniklo kompaktní těsto. Jak nepoužívám žádné stroje a přístroje, tak v tomto případě použiji ruční mixér se dvěma háky, aby se všechny suroviny krásně propojily.

zari16-80

Nachystáme si obdélníkovou formu, kterou vymažeme máslem a zamísené těsto dáme kynout přímo do formy. Ve formě kyne 2-3 hodiny při pokojové teplotě pod igelitem. Po vykynutí pečeme na 210°C dozlatova cca 30-40 minut. Nechejte pořádně vychladit 😉

zari16-85

 

Gabi
Jmenuji se Gabi a věnuji se pečení domácího kváskového pečiva. Již třetím rokem pořádám Kurzy pečení chleba po celé České republice a baví mě předávat tuto nádhernou zkušenost dál. Mám tři děti, žijeme v malé vesničce na Znojemsku nedaleko Vranovské přehrady. Pokud vás můj web, Blog či nabídka kurzů zaujala, ozvěte se. Těším se na Vás.
Komentáře
  1. Jitka napsal:

    Dobrý večer kolik žitného kvásku mám dát do rozkvasu? Stačí lžíce nebo míň?

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů