Toustový kváskový chléb

zari16-82

Milujeme tousty a koupit dobrý toustový chléb je téměř nadlidský výkon. Rozhodla jsem se vymyslet recept na dobrý domácí kváskový toustový chleba, který si prostě zamilujete pro jeho nenáročnost a jednoduché provedení.

V první řadě je nutné podotknout, že základem pro toustový chléb je pšeničný kvásek. Docílíme ho tak, že k našeho žitného kvásku z lednice odebereme pouze část (aby jsme náš žitný kvásek pořád měli) a rozkvasíme klasickou hladkou pšeničnou moukou.

Kvas: troška žitného kvásku se 150 g vody a 150 g pšeničné hladké mouky necháme cca 10 – 12 hodin zrát.

zari16-77

Do rozkvasu přidáme:

  • 150 g mléka
  • 270 g hladké mouky
  • 1  celé vejce
  • 7 g soli
  • 15 g cukru

Zamísíme vše dohromady tak, aby vzniklo kompaktní těsto. Jak nepoužívám žádné stroje a přístroje, tak v tomto případě použiji ruční mixér se dvěma háky, aby se všechny suroviny krásně propojily. Ale mám ozkoušeno, že těsto jde zamísit i ručně stručně, dobře a kvalitně.

Nyní mám dvě možnosti:

  • rychlou – kdy rovnou těsto z mísy dám do máslem vymazané formy a nechám 3-5 hodin přímo ve formě zrát /tu preferuji/ nebo
  • V míse nechám zrát 1-2 hodiny na pokojové teplotě, přendám těsto do formy a ve formě zraje dalších 2-3 hodiny.

zari16-80

Po vykynutí pečeme na 210°C dozlatova cca 30-40 minut. Někdy ze začátku pečení dávám na 250°C na prvních 10 minut, poté ztlumím na cca 200°C a po 40 minutách ještě vyklopím chleba z formy a 5-10 minut dopékám volně bez formy.  Nechejte pořádně vychladit 😉

zari16-85

Gabi
Jmenuji se Gabi a věnuji se pečení domácího kváskového pečiva. Od roku 2014 pořádám kurzy pečení chleba po celé ČR. Nabízím i zážitkový pěkně vypečený víkend pro ženy na Chatě v zátoce, kde celý víkend pečeme chleba a je nám fajn. Těším se právě na Tebe!
Komentáře
  1. Jitka napsal:

    Dobrý večer kolik mám dát žitného kvásku do rozkvasu? Stačí lžíce nebo míň?

  2. Jitka napsal:

    Dobrý večer kolik žitného kvásku mám dát do rozkvasu? Stačí lžíce nebo míň?

  3. Jirka napsal:

    Dobrý večer. Líbí se mi jednoduchost receptu. Pokouším se dělat se špaldovou celozrnnou prosátou bez otrub /vlastní mletí/. Zatím se úspěšně vyhýbám klasickým pšeničným moukám. Zákvas mi málem utekl. Těsto je trochu řidší, asi jsem měl dát méně tekutin, než máte uvedeno.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů