Milujeme tousty a koupit dobrý toustový chléb je téměř nadlidský výkon. Rozhodla jsem se vymyslet recept na dobrý domácí kváskový toustový chleba, který si prostě zamilujete pro jeho nenáročnost a jednoduché provedení.
V první řadě je nutné podotknout, že základem pro toustový chléb je pšeničný kvásek. Docílíme ho tak, že k našeho žitného kvásku z lednice odebereme pouze část (aby jsme náš žitný kvásek pořád měli) a rozkvasíme klasickou hladkou pšeničnou moukou.
Kvas: troška žitného kvásku se 150 g vody a 150 g pšeničné hladké mouky necháme cca 10 – 12 hodin zrát.
Do rozkvasu přidáme:
Zamísíme vše dohromady tak, aby vzniklo kompaktní těsto. Jak nepoužívám žádné stroje a přístroje, tak v tomto případě použiji ruční mixér se dvěma háky, aby se všechny suroviny krásně propojily. Ale mám ozkoušeno, že těsto jde zamísit i ručně stručně, dobře a kvalitně.
Nyní mám dvě možnosti:
Po vykynutí pečeme na 210°C dozlatova cca 30-40 minut. Někdy ze začátku pečení dávám na 250°C na prvních 10 minut, poté ztlumím na cca 200°C a po 40 minutách ještě vyklopím chleba z formy a 5-10 minut dopékám volně bez formy. Nechejte pořádně vychladit 😉
Dobrý večer kolik mám dát žitného kvásku do rozkvasu? Stačí lžíce nebo míň?
Stačí lžíce, stačí lžička, prostě potřebujete jen nastartovat proces kvašení/zrání
Dobrý večer kolik žitného kvásku mám dát do rozkvasu? Stačí lžíce nebo míň?
Stačí i lžíce Jitko
Dobrý večer. Líbí se mi jednoduchost receptu. Pokouším se dělat se špaldovou celozrnnou prosátou bez otrub /vlastní mletí/. Zatím se úspěšně vyhýbám klasickým pšeničným moukám. Zákvas mi málem utekl. Těsto je trochu řidší, asi jsem měl dát méně tekutin, než máte uvedeno.