Tmavý kváskový, velmi chutný, vláčný a hlavně bezlepkový krasavec je tu!
Je to fakt vymazlený model! První foto je na denním světle na terase.
Tak jdeme na recept:
Základní rozkvas:
Po této době si z vyzrálého kvasu odebereme svůj podíl čerstvého kvásku opět do lednice na příští pečení a do rozkvasu přidáme:
Všechny suroviny pořádně zamísíme a necháme zrát 2-3 hodiny na pokojové teplotě v míse pod igelitem, nebo zamísené těsto můžeme dát odpočívat na x-hodin do lednice (6-12h). Poté vyklopíme na pomoučený vál, lehce prohněteme, vytvarujeme potřebný vzhled bochníku (ovál nebo kulatý) a uložíme odpočívat do vysypané ošatky. Opět mu dáme čas a necháme ho zrát v ošatce 2-4 hodiny, nebo 6-12 hodin v lednici. Poté pečeme na max. se zvýšenou vlhkostí v troubě 15 minut a poté dopékáme na 200°C dalších 30 minut.
Do tohoto chleba jsem navíc nepřidávala guarovou gumu (xanthan), tu obsahuje už česká směs Rumini.
Chleban je vláčný, výborný, jedla jsem ho víc jak 4 dny a pořád byl chutný a vláčný.
Foto na umělém světle večer (je to síla, jak je úplně jiná barva než na denním světle). Kdybych to sama nefotila, tak tomu nevěřím 🙂
Tak jo, jdu zas tvořit nové recepty, letos se chystá bezlepková Chlebařka (rozuměj kniha o bezlepkovém kváskovém pečení). S dalším receptem přijdu brzy.
Děkuji a kváskování (tomu bezlepkovému zvlášť) 3x zdar!
Gabi