Tak tohle byl jeden z mých prvních kváskových chlebanů. Psal se začátek roku 2014.
Čas pokročil a píše se rok 2017.
Co se za tu dobu událo?
Jen co jsem s kváskovým pečením doma začala, tak to byla velká láska na první pohled (nebo vůni)?
Miluji vůni kvásku, miluji vůni těsta, miluji vůni čerstvě upečeného chleba. Miluji celý tento proces.
Tento živý proces mě naplňuje, uzemňuje a dělá mi velkou radost. Chléb je základní potravina. A je to neuvěřitelná svoboda si ho upéct doma. Pokaždé jiný. Každý kus je naprostý originál. Je to až neuvěřitelné, ale je to tak.
Chléb neovlivňují jen suroviny, které do něj dáme, ale v chlebu je také kus nás.
Když bude 10 lidí péct naprosto stejný chléb, tak každý chléb bude úplně jiný, každý do svého chleba dáme svůj rukopis, svou energii, prostě kus sebe. A to mě baví.
Od podzimu 2014 pořádám kurzy pečení chleba po celé České republice. Baví mě potkávat se s lidmi a tuto nádhernou dovednost, tento živý postup, předávat dál.
Známe to všichni. Naše babičky, naše prababičky pekly doma chléb. Naprosto samozřejmě. Máme to zakódované ve své hluboké paměti. Jen je potřeba se rozpomenout a odhodit všechny obavy za hlavu.
Je to jasné, ucelené, srozumitelné a je to zábava.
Svých 16 receptů na kváskové pečivo jsem sepsala do knihy Domácí kváskové pečení, kniha vyšla na podzim 2016 a moc hezky se prodává.
Osobně se můžeme potkat na kurzech pečení chleba.
Nově budou v brzké době spuštěny online kurzy.
Mám tu ještě jednu výzvu: zařadit proces pečení kváskového pečiva do provozu restaurace.
Jo – to mě baví! A moc! Výzvy já miluju stejně jako chleba. Tak mi držte palec, jistě podám hlášení, jak se to daří.
Je čas začít.
Je čas nebát se a začít.
Máme to pevně v rukou jen my sami.
Návrat ke kořenům.
S úctou, láskou a pokorou
Gabi An