Trio do formy

trio-do-formy1S listopadem tu máme Trio do formy! Tři kváskové chleby, pečené ve formě. Každý jiný, každý má svou specifickou chuť.

Světlý kváskový toustový chléb – recept najdete ZDE a na dva tmavé celozrnné chleby najdete recepty právě na této stránce.  Chleby jsou krásně vláčné a především zdravé. Recepty jsou vytvořeny do formy o délce cca 20 cm. Tak si jdeme skočit do formy!

Žitný celozrnný chléb do formy

Kvas:

  • 1 – 2 lžíce žitného kvásku
  • 150 g žitné mouky
  • 150 g vody

Kvas necháme zrát cca 12 hodin

Finální těsto:

  • Kvas
  • 200 g celozrnné žitné mouky
  • 200 g vody
  • 50 g slunečnicových semínek (sypu suchá)
  • 80 g ovesných vloček
  • 20 g medu (sladěnky)
  • 10 – 12 g soli

trio-do-formy3Jakmile zamísíme finální těsto, vymažeme si formu tukem (máslem). Do vymazané formy dáme těsto, uhladíme a necháme cca 3 hodiny zrát ve formě pod igelitem. Poté pečeme prvních 10 minut na 230°C (nemusíme troubu zapařovat, když pečeme ve formě) a poté dopékáme dalších 35-40 minut do zlatova. Po dopečení ihned vyklopíme z formy a necháme vychladnout na mřížce.

Podzimní celozrnný chléb do formy

Kvas:

  • 1 – 2 lžíce žitného kvásku
  • 150 g žitné mouky
  • 150 g vody

Kvas necháme zrát cca 12 hodin

Finální těsto:

  • Kvas
  • 100 g celozrnné grahamové mouky
  • 100 g celozrnné hrubé špaldové mouky
  • 200 g vody
  • 50 g dýňových semínek (sypu suchá)
  • 80 g pohankových vloček
  • 20 g medu (sladěnky)
  • 10 – 12 g soli

trio-do-formy2

Gabi
Jmenuji se Gabi a věnuji se pečení domácího kváskového pečiva. Od roku 2014 pořádám kurzy pečení chleba po celé ČR. Nabízím i zážitkový pěkně vypečený víkend pro ženy na Chatě v zátoce, kde celý víkend pečeme chleba a je nám fajn. Těším se právě na Tebe!
Komentáře
  1. Lenka napsal:

    Dobrý den, mam sklenenou formu a vymazavam ji sadlem, kvuli bezmlecne diete nepouzivam maslo. Zitny chleb se mi ale opakovane na dne pripeka a nemuzu ho dostat z formy. Nejaka rada, prosim? Chutove je vyborny, ale nikdy ho nevyndam cely.

  2. richard napsal:

    zdravím,chtěl jsem se jen zeptat opravdu se nemusí trouba zapařovat pokud peču ve formě ….a mám stejnou struktúru chleba po rozkrojení jako vy myslíte že u celozrných chlebů lze docílit větších ok třeba složitým překládáním nebo kynutím v lednici atd.
    Jinak chleba je boží !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů