Tak jo, přiznám se… mám doma (nejen v karanténě) VŽDY ovesné vločky, které používám často na ranní sladké kaše … a taky (téměř) vždy i zásobu živého bílého jogurtu.
Tak přesně tyhle dvě věci budete na tento recept potřebovat! Jdeme na to.
Rozkvas:
Necháme cca 9-12 hodin na pokojové teplotě zrát pod igelitem. Poté odebereme zpět do lednice čerstvý živý žitný kvásek.
Finální těsto:
Platí zde pravidlo, že kolik dám jogurtu, tolik dám i ovesných vloček, které sypu suché do těsta – NENAMÁČÍM. Tzn: dám do těsta 70 g jogurtu, takže dám i 70 g ovesných vloček.
Vzhledem k času doma jsem těsto zamísila a v míse během dne měla celé 4 hodiny na pokojové teplotě, během té doby jsem těsto cca 3x přeložila. Těstu to velmi prospělo.
Poté tvar ošatka, na vále jsem zpracovávala na oleji a šlo to krásně. Kynutí na pokojové teplotě v ošatce necelé dvě hodinky a šel do trouby na prvních 10-15 minut s párou na 230-250 st. a poté dopékání na cca 200 st. víc jak 30 minut.
Ovesňák jogurtový je zdravý a všechny vás zdraví