Víkendové bagety

Víkendové kváskové bagety

bagety3-kveten16Bagety – všichni je mají rádi, bez rozdílu věku a pohlaví. Naše děti milují, když bagetu nakrájím na kolečka, mají takové větší jednohubky a ty mažeme a obkládáme vším, co skrývá naše lednice. Muži mají rádi bagetu zase překrojenou podélně a mají bezva svačinu do práce či na ryby. A maminky? Hubnou do plavek a rády bagety pro rodinu upečou 😉

O víkendu jsem nelenila a kváskové bagety dotáhla k dokonalosti. Není to žádná věda, jen vyžadují trochu více času. bagety2-kveten16Jmenují se víkendové, protože trochu déle zrají ve fázi prvního kynutí, nicméně za tu chuť to stojí, to mi věřte.

Tak je zkuste taky, tady je recept:

  • Kvas: 1-2 lžíce žitného kvásku rozkvasíme se 140 g vody a 160 g hladké pšeničné mouky (zraje cca 12 hodin a získáme tak pšeničný kvas). Proto pozor, ať nerozkvasíte všechen žitný kvásek z vaší lednice!
  • Po 12 hodinách kdy mám pšeničný kvas hotový si smísím v další míse 170 g vody a 300 g pšeničné polosvětlé mouky T650 a nechám cca hodinu odpočívat.
  • Po hodině zkompletuji kvas, vodu s moukou a 2 čajové lžičky soli do jedné mísy a pořádně uhnětu v míse tak, aby se vše propojilo a vzniklo kompaktní těsto
  • Přikryji igelitem a dám zrát na 10-12 hodin do lednice.
  • Poté vytáhnu, vytvaruji bagety na plech na pečící papír tak, že si uválím válečky a poté je točím – jeden konec napravo, druhý konec nalevo a nechám 1-2 hodiny zrát na plechu (dle teploty)
  • Peču na 250°C se zapařením trouby dozlatova tak, aby kůrka hezky křupala, teplotu během pečení nesnižuji, jen po cca 8 minutách vytáhnu plech se vodou.
  • Necháme vychladit na mřížce (nebojte, chladnou poměrně rychle) a můžete si zaslouženě křupnout do bagety 😉

Tak dobrou chuť a bagetám 3x zdar!

 bagety1-kveten16

 

Gabi
Jmenuji se Gabi a věnuji se pečení domácího kváskového pečiva. Od roku 2014 pořádám kurzy pečení chleba po celé ČR. Nabízím i zážitkový pěkně vypečený víkend pro ženy na Chatě v zátoce, kde celý víkend pečeme chleba a je nám fajn. Těším se právě na Tebe!
Komentáře
  1. Lucie napsal:

    Dobrý večer. Kolik ks baget prosím udělám z tohoto množství???

  2. Šárka napsal:

    Zdravím, má být těsto řidší konzistence?

  3. Luďka napsal:

    Dobrý den, jak asi dlouho peču, a má být trouba také předehřátá jako u chleba? Moc děkuji. Od absolvování Vašeho kurzu pečení (před cca 3 lety) jiný chleba nechci. Ještě jednou děkuji.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů