Mám tu dnes recept na malý bílý podlouhlý chléb, na domácí veku z droždí.
Že veku moc nejíte, nebo ji téměř nekupujete? Další důvod upéct si ji zcela vyjímečně doma. Je výborná a hlavně děti ji milují. Zkus ji upéct a uvidíš, jak ti bude chutnat.
Tady je recept:
– 230 ml vlažné vody (někdy dávám 130 ml vody a 100 ml mléka)
– 15 g čerstvého droždí
– 5 g cukru
necháme vzejít kvásek a poté přidáme:
– 500 g hladké mouky (může být i hladká špalda)
– 10 g soli
nakonec zamísíme 20 g rostlinného oleje
Zpracujeme hladké kompaktní těsto, hněteme cca 5 minut a necháme v míse zrát 45-60 minut pod igelitem.
Poté rozdělíme těsto na dva díly vyválíme obdélník a zavineme do veky, rožky založíme hezky dovnitř. Uložíme na pečící papír na plech, postříkáme vodou a necháme kynout 45-60 minut.
Rozpálíme si troubu na 230°C horní i dolní ohřev. Dole v troubě máme na dně suchý plech s vyšším okrajem, který necháme v troubě také rozpálit. Večky postříkáme vodou a plech s večkami vložíme do trouby, zhruba doprostřed a na spodní suchý rozpálený plech vylejeme z hrnku cca 1,5dcl horké převařené vody – vytvoříme páru v troubě. Troubu rychle zavíráme a necháme ji dělat svou práci. Po 5-7 minutách stahujeme teplotu na 200°C a dopékáme cca 15 – 20 minut dozlatova.
Necháme večky vychladnout na mřížce, pozor na teplé pečivo a bolavá bříška!
Gabi