Chléb pro všechny

Vítejte v novém roce

Tak jsme vstoupili do nového roku, do roku 2017. Já osobně jsem vyhlásila tento rok jako rok HÝČKÁNÍ. To znamená, že budu hýčkat nejen sama sebe, svou rodinu a vztahy okolo, ale budu hýčkat především VÁS, všechny, kteří máte zájem dozvědět se něco nového a nechat se inspirovat.

novorocni-chleb-drozdiZjistila jsem, že pečení chleba zatím ještě pořád není normálním jevem v českých kuchyních a já jsem se rozhodla to změnit. Zkuste zapřemýšlet nad otázkou: proč nepeču chléb doma? Pokud vaše odpověď bude: „protože si radši zajdu do obchodu a chleba si koupím“, neztrácejte čas a vyrazte hned do pekárny pro váš oblíbený bochník.

Pokud si ale odpovíte: „protože se bojím.. protože se doma chleba nepeče… protože nemám čas… protože nevím jak na to… protože s kváskem je spousta práce.. protože to trvá dlouho… protože je to složité… a další protože“ tak potom jste tady správně a já pro vás mám velmi jednoduchý recept na začátek. Já sama jsem na přelomu roku 16/17 pekla tento chléb, je to rychlovka a my to spolu zvládneme!

CHLÉB PRO VŠECHNY – není z kvásku, ale z čerstvého droždí a jeho příprava od A do Z trvá necelé 3 hodiny. Tak pojďte se mnou vykročit  na Cestu za chlebem, velmi ráda budu vaším průvodcem.

Na 1 bochník do mísy dáme

  • 350 g teplé vody (kolem 30°C)
  • 15 g čerstvého droždí
  • 300 g pšeničné chlebové mouky
  • 200 g žitné chlebové mouky
  • 12 ml octa
  • 12 g soli
  • 7-9 g celého kmínu

V míse všechny suroviny promícháte a zpracujete kompaktní těsto. Pokud vlastníte a máte rádi pomocníky, můžete použít robota, který vám vše spojí v jednotné těsto, nebo si můžete pomoct ručním mixerem s háky. Já roboty nepoužívám, ale nic není nemožné.

Těsto necháte v míse, přikryjete igelitem, aby neosychalo a necháte bochánek 30 minut zrát. Poté ho vyklopíte na lehce pomoučený vál a zpracujete. Vymačkáte z něj všechen vzduch, lehce prohnětete, až máte hladký bochánek. Uložíte svárem nahoru do škrobem vysypané/vymazané ošatky a necháme cca 45 minut zrát v ošatce.

Nezapomeňte si v době, kdy uložíte bochník do ošatky, rozpálit troubu na maximum (230-250°C). Žádný horkovzduch, ale hezky zespodu i shora. Do studené trouby vložíte zhruba doprostřed jeden plech, na kterém budete bochník péct a druhý plech položíte na samotné dno trouby, na který vylijete horkou vodu, abyste v troubě vytvořili páru.

foto-11Jak dostat bochník na sázecí lopatu? Na ošatku dáte pečící papír, na pečící papír lopatu, opatrně otočíte, sejmete ošatku a bochník si hezky trůní na lopatě! Ano – tak bochník na lopatu sedá 🙂  Bochník postříkáme vodou z rozprašovače a je vše připraveno!

Lehce necháme sklouznout bochník do rozpálené trouby, na spodní plech na dně vlejeme cca 2 dcl horké vody a aspoň 10 minut pečeme na max., na 230 – 250°C. Během těch 10 minut troubu neotevíráme. Po 10 minutách stáhneme teplotu na cca 200°C a dopékáme dalších 35-45 minut.

Po vytažení z trouby necháme vychladnout minimálně 2 hodiny na mřížce. Krájet se smí, až je pořádně vychladlý.

Hotovo! Dobrou chuť a nezapomeňte, že nejlepší je jen s máslem a solí!

Vaše Gabi An

 

Gabi
Jmenuji se Gabi a věnuji se pečení domácího kváskového pečiva. Od roku 2014 pořádám Kurzy pečení chleba po celé České republice a baví mě předávat tuto nádhernou zkušenost dál. Mám tři děti, žijeme v malé vesničce na Znojemsku nedaleko Vranovské přehrady. Pokud vás můj web, Blog či nabídka kurzů zaujala, ozvěte se. Těším se na Vás.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů