KarANténní chlebAn

Ahoj všem v této zvláštní karanténní, rouškové době!

Jde hůř sehnat mouka, protože když nešijeme, tak pečeme celá země. A tak přicházím s receptem, který dělám v karanténně pořád dokola a ještě nás doma prostě neomrzel.

Zkusila jsem i zelenou velikonoční variantu, tak se toho nebojte, zachovejte klidnou hlavu a taky se sem tam od trouby jděte podívat ven do přírody.

KarANténní kyne v ošatce 

Nemohla jsem tento chlebAN nazvat jinak. Denně ho peču 😝 slibuji, že upeču i jiný a zase se podělím 🤗 Protože je jeho název karANténní, navýšila jsem časy, abyste měli šanci zažít si to, že nespěcháme. Nechám to na vás. Jdeme na to.

🧩 lžíci žitného kvasu z lednice do mísy a přidám 100g vody a 100g žitné mouky (ano, rozkvas bude na 200g, žitné mouky není moc) – nechám v míse 8 hodin na pokojové teplotě. Stačí mi to, máme doma teplo. Z hotového rozkvasu odeberu zpátky lžíci kvasu do lednice na příště

🧩 do rozkvasu dám 300g vody a 450g pšeničné mouky hladké 00, sůl 13g a kmín dle chuti a necháte 1-3 hodiny na pokojové teplotě s tím, že 2-3x těsto přeložíte.

🧩 po 2 hodinách na pokojové teplotě těsto v míse přeložím naposledy a uložím na 10-12 hodin do chladu lednice.

🧩 těsto z lednice jde zpracovat na vál. Po vytažení z lednice jsem ho hodinu nechala v klidu, teprve pak zpracovala na vále (viz včerejší stories), uložila do ošatky, kde 2 hodiny kynul.

🧩 Poté pečení: troubu rozpálím na 250st, v troubě se uprostřed nahřívá plech, na který poté vsadím bochník. Pokud nemáte parní funkci, do trouby date nahřát na dno i starší plech, na který po vsazení bochníku do trouby, nalejete horkou vodu, která v horké troubě vytvoří páru. Peču prvních 10-15 minut na 250st. s párou, poté troubu vyvětrám, snížím teplotu na 200st a dopékám cca 50-60 minut dle barvy. Peču takto všechny ChlebAny. Sami si pečení s vaší troubou vychytáte.

🧩 Chleba dáte chladnout na mřížku na aspoň 3-4 hodiny, ideálně až do úplného vychladnutí 🖐

Souhrn a moje časová osa receptu, kterou si můžete ovšem udělat podle sebe:
☀️rozkvas v 8hod ráno (kvas z lednice + 100g vody + 100g žitná mouka) mám ho mezi 16-18h hotov
☀️ mezi 16-18h odeberu kvásek a přidám 300g vody, 450g mouky hladké 00, sůl a kmín. Zamísím a nechám v míse hodinu na pokoj.teplotě. Během té doby 2x přeložím a pak dám do lednice, kde nechám do rána.
☀️ ráno vytahnu z lednice, nechám 1h na pok.tepl., zpracuji, udělám tvar, nechám 2-3 hodiny kynout v ošatce, peču!
☀️ Zkuste a označte #karantennichleban
#chlebansan

Zelená varianta je pouze o tom, že do vody rozšejkruju 15 g zeleného ječmene. Pokud ho nemáte, můžete do vody rozmixovat čerstvý špenát, medvědí česnek nebo mladé kopřivy.

Gabi
Jmenuji se Gabi a věnuji se pečení domácího kváskového pečiva. Již třetím rokem pořádám Kurzy pečení chleba po celé České republice a baví mě předávat tuto nádhernou zkušenost dál. Mám tři děti, žijeme v malé vesničce na Znojemsku nedaleko Vranovské přehrady. Pokud vás můj web, Blog či nabídka kurzů zaujala, ozvěte se. Těším se na Vás.
Komentáře
  1. Ivana Brlková napsal:

    Dobrý den, Gabi, jsem sestra Jitky Tomkové, dala mi na Vaše recepty odkaz. Chtěla bych se zeptat, jestli je možné to kynuti v lednici, u karantenniho chleba, vynechat a po hodině,co odpočívá a dvakrat se přeloží, je mozne, ho misto ulozeni do lednice , zpracovat a dat kynout rovnou do ošatky. Jinak chléb je luxusní. Děkuji.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů