Ahoj všem v této zvláštní karanténní, rouškové době!
Jde hůř sehnat mouka, protože když nešijeme, tak pečeme celá země. A tak přicházím s receptem, který dělám v karanténně pořád dokola a ještě nás doma prostě neomrzel.
Zkusila jsem i zelenou velikonoční variantu, tak se toho nebojte, zachovejte klidnou hlavu a taky se sem tam od trouby jděte podívat ven do přírody.
Nemohla jsem tento chlebAN nazvat jinak. Denně ho peču 😝 slibuji, že upeču i jiný a zase se podělím 🤗 Protože je jeho název karANténní, navýšila jsem časy, abyste měli šanci zažít si to, že nespěcháme. Nechám to na vás. Jdeme na to.
🧩 lžíci žitného kvasu z lednice do mísy a přidám 100g vody a 100g žitné mouky (ano, rozkvas bude na 200g, žitné mouky není moc) – nechám v míse 8 hodin na pokojové teplotě. Stačí mi to, máme doma teplo. Z hotového rozkvasu odeberu zpátky lžíci kvasu do lednice na příště
🧩 do rozkvasu dám 300g vody a 450g pšeničné mouky hladké 00, sůl 13g a kmín dle chuti a necháte 1-3 hodiny na pokojové teplotě s tím, že 2-3x těsto přeložíte.
🧩 po 2 hodinách na pokojové teplotě těsto v míse přeložím naposledy a uložím na 10-12 hodin do chladu lednice.
🧩 těsto z lednice jde zpracovat na vál. Po vytažení z lednice jsem ho hodinu nechala v klidu, teprve pak zpracovala na vále (viz včerejší stories), uložila do ošatky, kde 2 hodiny kynul.
🧩 Poté pečení: troubu rozpálím na 250st, v troubě se uprostřed nahřívá plech, na který poté vsadím bochník. Pokud nemáte parní funkci, do trouby date nahřát na dno i starší plech, na který po vsazení bochníku do trouby, nalejete horkou vodu, která v horké troubě vytvoří páru. Peču prvních 10-15 minut na 250st. s párou, poté troubu vyvětrám, snížím teplotu na 200st a dopékám cca 50-60 minut dle barvy. Peču takto všechny ChlebAny. Sami si pečení s vaší troubou vychytáte.
🧩 Chleba dáte chladnout na mřížku na aspoň 3-4 hodiny, ideálně až do úplného vychladnutí 🖐
Souhrn a moje časová osa receptu, kterou si můžete ovšem udělat podle sebe:
☀️rozkvas v 8hod ráno (kvas z lednice + 100g vody + 100g žitná mouka) mám ho mezi 16-18h hotov
☀️ mezi 16-18h odeberu kvásek a přidám 300g vody, 450g mouky hladké 00, sůl a kmín. Zamísím a nechám v míse hodinu na pokoj.teplotě. Během té doby 2x přeložím a pak dám do lednice, kde nechám do rána.
☀️ ráno vytahnu z lednice, nechám 1h na pok.tepl., zpracuji, udělám tvar, nechám 2-3 hodiny kynout v ošatce, peču!
☀️ Zkuste a označte #karantennichleban
#chlebansan
Zelená varianta je pouze o tom, že do vody rozšejkruju 15 g zeleného ječmene. Pokud ho nemáte, můžete do vody rozmixovat čerstvý špenát, medvědí česnek nebo mladé kopřivy.
Dobrý den, Gabi, jsem sestra Jitky Tomkové, dala mi na Vaše recepty odkaz. Chtěla bych se zeptat, jestli je možné to kynuti v lednici, u karantenniho chleba, vynechat a po hodině,co odpočívá a dvakrat se přeloží, je mozne, ho misto ulozeni do lednice , zpracovat a dat kynout rovnou do ošatky. Jinak chléb je luxusní. Děkuji.
Zdravím Ivi, jde VŠECHNO 😉 cokoliv si s chlebem – těstem uděláte, tak to budete mít a určitě jde. Zdravím