Jarní chléb s mrkví a merlíkem

brezen16 (405)Tak je tu jaro! S jarem je tu nový recept. Chléb je vláčný díky mrkvičce a sem tam Ti tam křupne merlík. Je to fakt zdravá dobrota! Merlík čilský neboli quinoa je jednou z nejstarších obilovin, pěstovala se již před více než 5 tisíci lety starými Inky a je to plodina přirozeně bezlepková. Kombinace mrkve a merlíku je fakt lahodná.

Jarní chléb – mrkev a merlík mrkev-quinoa-kolaz2-brezen16

Kvas: 1-2 lžíce žitného kvásku smícháme se 150 g žitné mouky a 150 g vody – necháme zrát kvas cca 12 hodin v pokojové teplotě (po 12hod nezapomeneme odebrat kvásek do lednice)

Zápara: 50 g merlíku (quinoa) zalejeme horkou vodou se špetkou soli a přikryjeme (necháme také 12hod)

Finální těsto:

  • žitný kvas
  • zápara
  • 200 g najemno nastrouhané mrkve
  • 220 g špaldové mouky
  • 270 g pšeničné chlebové mouky
  • 120 g vody
  • 11 g soli

Zamísíme těsto, necháme 1-2 hodiny odležet, poté uhněteme a stočíme do ošatky, kde kyne cca 2 hodiny v pokojové teplotě, pečeme se zapařením trouby jak jsme zvyklí.

Krásné dlouhé jarní dny a buďte na sebe hodní,

Gabi An

Gabi
Jmenuji se Gabi a věnuji se pečení domácího kváskového pečiva. Od roku 2014 pořádám Kurzy pečení chleba po celé České republice a baví mě předávat tuto nádhernou zkušenost dál. Mám tři děti, žijeme v malé vesničce na Znojemsku nedaleko Vranovské přehrady. Pokud vás můj web, Blog či nabídka kurzů zaujala, ozvěte se. Těším se na Vás.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů