Bábovka. Tak důvěrně známý název pro českou klasickou dobrotu. Já mám dnes pro vás trochu vyjímečný recept. Je vyjímečný nejen svým názvem, ale také složením. Je tu Gábofka, která je bez lepku, obsahuje pohankovou a amaranthovou mouku. Naše děti ji milují tak, že mi málokdy zbyde aspoň kousek. Tak jdeme na recept.
Do mísy, ve které máme oddělené všechny žloutky přidáme oba cukry a pořádně promícháme. Přidáme rozpuštěné máslo a zakápnem trochou rumu, zase pořádně promícháme. Nakonec vmícháme opatrně mouku s kypřícím práškem do pečiva. Nakonec přidáme opatrně tuhý sníh z ušlehaných bílků. Půl těsta nalejeme do vymazané a moukou vysypané formy na bábovku, do druhé půlky těsta přimícháme pár lžic kakaa, aby nám Gábofka udělala mramorování. Pečeme ve středně rozehřáté troubě na 160°C cca 1 hodinu.
Jestli je Gábofka hotová zjistíme tak, že dřevěným párátkem zkusíme, zda je uvnitř propečená. Poté vyklopíme na mřížku, necháme vychladnout, zasypeme moučkovým cukrem, krájíme na tenké plátky a podáváme.
Tak dobré pochutnání Bábofky! 😉
Vaše Gabi An
Dobrý den,dnes jsem našla Vaši stránku a jsem ráda,neboť máme vnučku 11.let s DS a ještě ji před rokem našli lepek.Tudíž skončilo její období chleba a rohlíků,které tolik miluje.Dnes jsem objevila vaši stránku a hned mě zaujaly kurzy pečení…ale bohužel v okolí Karlovarského kraje se nic nedělá.Tak jsem zajela na pečení on-line a zkusím aspoň ten bezlepkový chléb.Nevím,zda ale seženu všechny potřebné ingredience.Ale pokud zavítáte do našeho kraje,budu určitě mezi prvními,kteří na kurz rádi přijdou.Pokud budete otiskávat další bezlepkové recepty,ráda si je vytisknu a vyzkouším.Zatím aspoň za toto moc děkuji.Čermáková
Zdravím Katko, jsem ráda ,že se vám recept líbí, ale zatím se kurz u vás na Karlovarsku nechystá. Letos v květnu byl Most, je možné, že ho zase na jaře 2018 zopakujeme. Bezlepkové ingredience – mouky – se dají sehnat v lepších Zdravých výživých, nebo potom na internetu, doporučuji firmu Adveni.eu, nebo-li web Bezlepkova.com. Hodně zdaru a třeba brzy naviděnou, Gabi