Mám ráda vánočku. Fakt moc. Jen tak. Nebo s pořádnou vrstvou másla! A domácí marmeládou.
A tento bezlepkový chlebíček je chuťově jak vánočka, je prostě výborný. Musíte ho zkusit. Recept je jednoduchý. Je potřeba mít formu. Ne tu tělesnou 😀 ale formu pečící.
Já mám obdélníkovou, ale kamarádka ho pekla ve formě vánočkové a to byla pecka. Letos píšu Ježíškovi, že si tu vánočkovou formu pod strom prostě přeju!
Jdeme na recept. Nachystáme si tyto ingredience:
Pracovní postup: v cca půlce teplého mléka s polovinou cukru necháme vzejít sušené droždí, které nalijeme k odvážené mouce, ve které jsme rozmíchali guarovou gumu. Než droždí vzejde, nachystáme si ostatní suroviny, aby měly pokojovou teplotu. Poté přidáme zbytek mléka, cukru, vejce, olej, rozpuštěné a vychlazené máslo, sůl, kůru a šťávu z citronu. Vše dobře zamísíme. Nakonec přidáme měkké rozinky ovoněné rumem a necháme těsto zamísené cca 20 minut pod igelitem odstát.
Mezitím si dobře vymažeme formu máslem. Poté nalejeme těsto do formy a necháme cca 30 minut ve formě zrát.
(1. foto je po vložení do formy, 2. foto je po vyzrání, je vidět, jak chlebíček krásně nakynul)
Troubu předehřejeme na 210°C, povrch chlebíčku potřeme rozšlehaným vajíčkem, nebo jen postříkáme vodou. Pečeme prvních 15 minut na 210°C a poté dopékáme na 180°C dalších 30-40 minut. Poté chlebíček z formy vyklopím a bez formy dopékám (pro jistotu) posledních 10 minut.
Necháme vychladnout na mřížce aspoň hodinku a poté podáváme. Je to fakt dobrota a naše děti tento chlebíček prostě milují.