Kromě běžných surovin na domácí kváskový chleba, potřebujeme také 100g dýňového pyré. Můžeme použít jakýkoliv typ dýně, nejraději mám dýni Hokaido nebo dýni máslovou.
Vždy je potřeba dýni zbavit semínek uvnitř, pořádně ji omýt, nakrájet ji na menší kousky a uvařit do měkka v mírně osolené vodě. Vodu po uvaření dýně částečně slejeme (cca jednu třetinu necháme) a uvařenou dýni rozmačkáme vidličkou nebo vytvoříme dýňové pyré tyčovým mixérem. Pyré do finálního těsta používám vždy řádně vychlazené.
Základní kvas:
Zápara z dýňových semínek: záparu si můžeme připravit v době, kdy zakládáme Základní kvas. Do misky dáme 30-50g dýňových semínek a zalijeme je převařenou (teplou) vodou se špetkou soli. Dávám zpravidla 50g.
Finální těsto:
Těsto zpracujeme, necháme na první zrání v míse cca 1-2 hodiny, párkrát těsto přeložíme v míse, poté uhněteme na vále, zpracujeme do ošatky. V ošatce kyne na pokojové teplotě cca 2 hodiny, nebo preferujeme lednicové kynutí – ošatku s chlebem necháme zrát v lednici několik hodin. Pečeme jak jsme zvyklí s párou v troubě, prvních 10-15 minut na maximum, poté dopékáme na 200°C podle toho, jak nám peče trouba.
Dobrou chuť!
Podzime a dýně – díky!
Gabi An.