Mám ho ráda a dělám ho když nestíhám. Poslední dobou jsem si oblíbila českou chlebovou směs Rumini, zkuste ji také. Tak pojďme na něj:
Do mísy si dáš 3 dcl vody a k tomu 1 a půl lžíce psyllia (na 20-30 minut, psyllium je rozpustná vláknina, která vzniká vyčištěním obalů semen jitrocele indického).
Jakmile se udělá gelová hmota, přidáš do této zahuštěné tekutiny:
– 150 g Schar Mix B
– 110 g chlebové mouky bez lepku Rumini
(můžeš nahradit moukou Doves Farm – směs bílá)
– 1/2 lžičky guarové mouky (guar guma nebo xantan)
– 2 lžičky sušeného droždí
– 1 lžička soli
– 1 lžička cukru
– 2 lžíce oleje
– 1 lžíce sádla
pokud nechceš dát sádlo, tak dej 3 lžíce oleje
Vše v míse zpracuješ v kompaktní těsto a necháš
1,5 hodiny kynout v míse. Poté si vymažeš malou formu
tukem (používám máslo) a těsto uložíš do formy
(hezky z něj vymačkej vzduch). Ve formě kyne 45 – 60 minut.
Poté už pečeš ve formě v rozehřáté troubě na 230°C prvních 5 minut,
poté stáhneš teplotu na 190°C a dopékáš do zlatova. Po upečení
ihned vyklopíš na mřížku, kde necháš chléb vychladnout