Je to tmavší chléb se záparou ze semínek a pohanky lámanky. Je výborný! Dámy a pánové, je tu chléb Hradecký.
Z tohoto receptu vzniknou 2 chleby o váze cca 700g, pokud chcete jen jeden – udělejte z poloviční dávky, nebo udělejte 1 velký z celé dávky, který má ve finále cca 1400 g – záleží jen na vás! Velmi ráda dělám z tohoto receptu dva menší chleby, jeden většinou rozkrájíme čerstvý, druhý schovám na další den.
Základní kvas:
Zápara:
= celkem 150 g semínek a pohanky lámanky zalejte horkou nebo teplou vodou po okraj tak, aby všechna semínka byla namočená, ale aby tam nebyla zbytečná voda.
Záparu si můžete udělat z libovolných semínek, které máte rádi, ale je potřeba zachovat celkovou gramáž 150 g. Velmi ráda dělám záparu jen ze 150 g pohanky lámanky.
Kvas i Záparu si ve stejnou dobu založíte a nechám 12 hodin pod igelitem či pokličkou zrát.
Finální těsto: