Víkendové kváskové bagety
Bagety – všichni je mají rádi, bez rozdílu věku a pohlaví. Naše děti milují, když bagetu nakrájím na kolečka, mají takové větší jednohubky a ty mažeme a obkládáme vším, co skrývá naše lednice. Muži mají rádi bagetu zase překrojenou podélně a mají bezva svačinu do práce či na ryby. A maminky? Hubnou do plavek a rády bagety pro rodinu upečou 😉
O víkendu jsem nelenila a kváskové bagety dotáhla k dokonalosti. Není to žádná věda, jen vyžadují trochu více času. Jmenují se víkendové, protože trochu déle zrají ve fázi prvního kynutí, nicméně za tu chuť to stojí, to mi věřte.
Tak je zkuste taky, tady je recept:
- Kvas: 1-2 lžíce žitného kvásku rozkvasíme se 140 g vody a 160 g hladké pšeničné mouky (zraje cca 12 hodin a získáme tak pšeničný kvas). Proto pozor, ať nerozkvasíte všechen žitný kvásek z vaší lednice!
- Po 12 hodinách kdy mám pšeničný kvas hotový si smísím v další míse 170 g vody a 300 g pšeničné polosvětlé mouky T650 a nechám cca hodinu odpočívat.
- Po hodině zkompletuji kvas, vodu s moukou a 2 čajové lžičky soli do jedné mísy a pořádně uhnětu v míse tak, aby se vše propojilo a vzniklo kompaktní těsto
- Přikryji igelitem a dám zrát na 10-12 hodin do lednice.
- Poté vytáhnu, vytvaruji bagety na plech na pečící papír tak, že si uválím válečky a poté je točím – jeden konec napravo, druhý konec nalevo a nechám 1-2 hodiny zrát na plechu (dle teploty)
- Peču na 250°C se zapařením trouby dozlatova tak, aby kůrka hezky křupala, teplotu během pečení nesnižuji, jen po cca 8 minutách vytáhnu plech se vodou.
- Necháme vychladit na mřížce (nebojte, chladnou poměrně rychle) a můžete si zaslouženě křupnout do bagety 😉
Tak dobrou chuť a bagetám 3x zdar!
Dobrý večer. Kolik ks baget prosím udělám z tohoto množství???
Z receptu udělám 3 menší bagety, nebo 2 větší
Zdravím, má být těsto řidší konzistence?
Jak se to vezme. Těsto není úplně hutné, ale zase by nemělo téct. Je ale jiné, než těsto chlebové
Dobrý den, jak asi dlouho peču, a má být trouba také předehřátá jako u chleba? Moc děkuji. Od absolvování Vašeho kurzu pečení (před cca 3 lety) jiný chleba nechci. Ještě jednou děkuji.