Zdravím všechny příznivce kváskového chleba, dnes pro vás mám 3-dílný pohankový chlebAn od An.
Nebojte se, recept nebude na tři díly, ale samotný upečený voňavý skvost si můžete třeba nalámat na tři díly, nebo klidně na 4, záleží jen na Vás a Vaší kreativitě. V chlebu hraje hlavní roli paní Pohanka (pohanková mouka i pohanka lámanka), kterou jsem si poslední dobou zamilovala. Tak jdeme na recept:
Založíme Kvas z 1-2 lžic žitného kvásku, 150 g žitné chlebové mouky a 150 g vody. Necháme zrát cca 12 hodin v pokojové teplotě a zároveň si přelejeme 80 g pohanky lámanky horkou vodou se špetkou soli v misce, kterou přikryjeme.
Finální těsto:
Zpracujeme těsto, necháme půl hodiny až hodinu odpočívat v míse, poté pořádně prohněteme a těsto rozdělíme na 3 díly. Nechala jsem kynout volně na pečícím papíru, přímo na dřevěné sázecí lopatě. Tyto tři krásné bochánky jsem dala těsně k sobě – vodou jsem je zboku potřeba, aby se hezky tiskly 🙂 Můžete si tyto tři bochánky k sobě přilepit také třeba do tvaru trojlísku, prostě víc dokulata bude výsledný chlebAn. Kynul mi takto volně přikrytý cca 2 hodiny, poté jsem upekla klasicky se zapařením trouby horkou vodou hodně dohněda.
Voní, křupe, je to lahoda! A navíc – během chvilky máte chleba rozlomený na tři díly, můžete se podělit v práci nebo si udělat tři velké pohankové chlebové bulky na svačinu.
Krásné dubnové dny,
Gabi
Ahoj, včera jsem ho delala. Asi jsem udělala chybu v tom zapaření pohanky , proste jsem si odvážila 80g, horkou vodou přelila, tedy zalila a nechala jsem vedle rozkvasu pěkně natáhnout všechnu vodu. Poté při zapracování těsta jsem celý obsah hrnku, tedy namočenou lámanku přidala do těsta. Výsledné těsto bylo hodně řídké, snažila jsem se ho ještě na závěr na valu uhníst do bochánku asi 20 min. posypávat moukou, ale ani po 20 min. nebyl Bochánek hotovy. Nakonec jsem vymazala a vysypala formu a těsto jsem přesunula(překydala). Ve formě vykynul krásně a upečený chutná taky perfektně, jenom se mi prostě nepodařilo udělat z něj bochan. Příště tedy mám lámanku pouze přelít horkou vodou třeba přes sítko a nechat vykapat? Děkuji a přeji hezký den, Markéta
Zdravím, možná Markéto dát méně vody do pohanky, dávám přesně po hladinu pohanky i vodu, aby fakt krásně natáhla všechnu vodu a nebyla voda navíc. Nechávám stát 10 hodin vedle rozkvasu a nikdy tam nemám žádnou vodu – všechna je v pohance. Hnětení 20 minut na vále je moc, těsto potom ještě víc řídne, v této situaci je nejlepší bochan jen rychle složit do tvaru a uložit do ošatky, pokud teče hodně, tak dávám do máslem vymazané formy, nechám kynout ve formě, v ní poté i peču. Ať se daří, Gabi