Tak je tu jaro! S jarem je tu nový recept. Chléb je vláčný díky mrkvičce a sem tam Ti tam křupne merlík. Je to fakt zdravá dobrota! Merlík čilský neboli quinoa je jednou z nejstarších obilovin, pěstovala se již před více než 5 tisíci lety starými Inky a je to plodina přirozeně bezlepková. Kombinace mrkve a merlíku je fakt lahodná.
Kvas: 1-2 lžíce žitného kvásku smícháme se 150 g žitné mouky a 150 g vody – necháme zrát kvas cca 12 hodin v pokojové teplotě (po 12hod nezapomeneme odebrat kvásek do lednice)
Zápara: 50 g merlíku (quinoa) zalejeme horkou vodou se špetkou soli a přikryjeme (necháme také 12hod)
Finální těsto:
Zamísíme těsto, necháme 1-2 hodiny odležet, poté uhněteme a stočíme do ošatky, kde kyne cca 2 hodiny v pokojové teplotě, pečeme se zapařením trouby jak jsme zvyklí.
Krásné dlouhé jarní dny a buďte na sebe hodní,
Gabi An