Kvásek je základ. Je to zkvašená žitná mouka a voda. Dnes se podíváme na to, jak to je s tím „naším“ kváskem? S tím kváskem, který dostáváte na Kurzech kváskování? Kdy vznikl? A kdo ho založil? Vranovský žitný kvásek, který peče chleby již v několika stovkách (nejen českých) rodin, se zrodil v létě roku 2011. Vznikl v kuchyni Dany Jašové Maurerové (na fotce s dcerkou), kterou jsem požádala, aby nám tuto historii pověděla.
Dana z Vranova nad Dyjí říká: „Péct kváskový chleba jsem chtěla už dlouho. Dlouho to vypadalo, že to bude jen nesplněný sen, před těmi 4 a více lety se o kváskovém pečivu moc nemluvilo. Jenže v srpnu 2011 jsem si koupila nové číslo časopisu Apetit a tam byl z mého pohledu dokonalý návod, jak na to. To už jsem neodolala a kvásek byl za pár dní na světě. A na ty první dva bochníky z něho nikdy nezapomenu. Na tu pýchu, co se mi povedlo vyrobit! Na tu chuť, která mi jako dítěti utkvěla v paměti a v dnešní době mi tak chyběla! Na to překvapení ostatních členů rodiny, že se dá tak úžasný chleba upéct v domácích podmínkách! Taky mi ale rychle došlo, že jsem si na sebe upletla bič, můj muž už kupovaný chleba nechce ani vidět. Od té doby jsme prostě já, kvásek a rozžhavená trouba věrní přátele.“
Tímto Daně moc děkuji za kvásek i za příspěvek.
Přes Daninu sestru se tento žitný Vranovský kvásek dostal až ke mě …. ale to už je na další článek, takže pokračování příště.