Málokdo ví, že šalvěj hispánská jsou velmi oblíbená a moderní chia semínka. Na vlně chia semínek jede snad celý svět a já přidám svou „troškou do mlejna“ – novým receptem. Chia semínka zalejeme vodou, ony nabobtnají, vytvoří výživný rosol a po přidání do těsta chléb zjemní a také je mnohem víc vláčný.
Na obrázku šalvěj hispánská – bylina z čeledi hluchavkovitých, je pěstována pro semínka chia. Je to jednoletá rostlina vysoká přes jeden metr s bílými nebo fialovými květy (zdroj: Wikipedie)
Tak jdeme na recept.
Nejprve si uděláme kvas a namočíme semínka:
1-2 lžíce kvásku z lednice + 150 g žitné mouky + 150 g vody (necháme zrát cca 12 hodin). Zároveň si do misky navážíme 30 gramů Chia semínek a zalejeme 150 g vlažné vody. Přikryjeme a po 12 hodinách budeme mít rosol z chia semínek. Rosol ze semínek bude mnohem dříve než za 12 hodin, takže pokud by jste zapomněli semínka namočit, mám vyzkoušeno, že stačí 30-60 minut na to, aby chia semínka nabobtnala.
Všechny suroviny smísíme v míse, necháme cca 1 hodinu odležet, kde v míse 2x přeložíme. Poté vyklopíme těsto na vál, lehce uhněteme, zpracujeme bochník, který ukládáme do dobře vysypané ošatky na cca 2 hodiny, kde kyne v pokojové teplotě. Poté pečeme na 250°C se zapařením trouby prvních 10 minut, poté dopékáme ještě 25-35 minut dozlatova. Dobrou chuť a kváskování 3x zdar!
Chléb skřítka šalvěje je název, který byl inspirován knihou Můj skřítek šalvěj, kterou mé děti s oblibou čtou. Napsala a ilustrovala ji Markéta Vydrová a já vám ji pro Vaše děti i pro Vás mohu jen doporučit