Vánoční sladký chlebíček bez lepku

Mám ráda vánočku. Fakt moc. Jen tak. Nebo s pořádnou vrstvou másla! A domácí marmeládou.

A tento bezlepkový chlebíček je chuťově jak vánočka, je prostě výborný. Musíte ho zkusit. Recept je jednoduchý. Je potřeba mít formu. Ne tu tělesnou 😀 ale formu pečící.

Já mám obdélníkovou, ale kamarádka ho pekla ve formě vánočkové a to byla pecka. Letos píšu Ježíškovi, že si tu vánočkovou formu pod strom prostě přeju!

Jdeme na recept. Nachystáme si tyto ingredience:

  • 350 ml mléka pokojové teploty
  • 450 g směsi RUMINI Universal
  • 120 g cukru
  • 50 g másla
  • 50 g oleje
  • 2 celá vejce
  • 5 g soli
  • 1 sáček sušeného droždí bez lepku
  • 1/2 čajové lžičky guarové gumy nebo xantanu
  • 100 g rozinek namočených v rumu
  • citronová kůra a šťáva z půlky omytého citronu
  • 50 g loupaných mandlí (dala jsem zlomky)

Pracovní postup: v cca půlce teplého mléka s polovinou cukru necháme vzejít sušené droždí, které nalijeme k odvážené mouce, ve které jsme rozmíchali guarovou gumu. Než droždí vzejde, nachystáme si ostatní suroviny, aby měly pokojovou teplotu. Poté přidáme zbytek mléka, cukru, vejce, olej, rozpuštěné a vychlazené máslo, sůl, kůru a šťávu z citronu. Vše dobře zamísíme. Nakonec přidáme měkké rozinky ovoněné rumem a necháme těsto zamísené cca 20 minut pod igelitem odstát.

Mezitím si dobře vymažeme formu máslem. Poté nalejeme těsto do formy a necháme cca 30 minut ve formě zrát.

(1. foto je po vložení do formy, 2. foto je po vyzrání, je vidět, jak chlebíček krásně nakynul)

  

Troubu předehřejeme na 210°C, povrch chlebíčku potřeme rozšlehaným vajíčkem, nebo jen postříkáme vodou. Pečeme prvních 15 minut na 210°C a poté dopékáme na 180°C dalších 30-40 minut.  Poté chlebíček z formy vyklopím a bez formy dopékám (pro jistotu) posledních 10 minut.

Necháme vychladnout na mřížce aspoň hodinku a poté podáváme. Je to fakt dobrota a naše děti tento chlebíček prostě milují.

 

Gabi
Jmenuji se Gabi a věnuji se pečení domácího kváskového pečiva. Již třetím rokem pořádám Kurzy pečení chleba po celé České republice a baví mě předávat tuto nádhernou zkušenost dál. Mám tři děti, žijeme v malé vesničce na Znojemsku nedaleko Vranovské přehrady. Pokud vás můj web, Blog či nabídka kurzů zaujala, ozvěte se. Těším se na Vás.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *