V jedno-duchosti je síla

„V jedno-duchosti je síla“

„V jedno-duchosti je krása“

nebo… „V jedno-chlebosti je krása“  …. „V jedno-chlebosti je síla“ – to taky jde ne?

– tyto pravdivé věty všichni známe a používáme je docela často.

Teda aspoň já. A je to tak.

A platí to nejen u domácího kváskového chleba.

Mám dnes variantu:

  1. žitný kvas a pšenice hladká 00 – kvas žitný, do zralého kvasu přidáváme pšeničnou hladkou 00
  2. špaldový kvas a špalda hladká – kvas špaldový, kdy z kvásku z lednice odebereme jen půlku, aby nám žitný kvas zbyl (do zbytku kvásku přidáme lžíci žitné mouky a vrátíme do lednice, aby měl co jíst) a rozkvasíme 150g vody a 150g pšenice špaldy, vznikne špaldový kvásek, do zralého kvasu poté už přidáváme zas jen pšenici špaldu.

 

Velmi jednoduchý, s vlhkou, krásně hydratovanou střídkou, přitom výborný domácí chléb je tu:

Zaděláme ráno nebo večer základní kvas:

  • 1 lžíce žitného kvásku 
  • 150 g vody
  • 150 g žitné mouky
  • (při špaldové variantě 150 g špaldové mouky)

 

necháme cca 12h při pokojové teplotě zrát.

Na fotce již vyzrálý žitný kvas

 

Po 12 hodinách si odebereme kvásek a přidáme:

  • 200 g vody
  • 300 g hladké pšeničné mouky 00
  • (při variantě 2 přidáme 300 g hladké špaldy)
  • 12 g soli
  • 10 g kmínu

Při zamísení všech surovin je důležité první zrání v míse, kde těsto necháme aspoň hodinu, nejlépe ale dvě hodiny zrát. Během prvního zrání v míse aspoň 2x přeložíme, neboli těsto natáhneme směrem nahoru a poté vymáčkneme veškerý vzduch směrem dolů – do mísy.

Po prvním zrání již vykoulíme na vále požadovaný tvar, není nutné hnětat dlouho, spíše jen vymačkáme vzduch a vytvarujeme požadovaný tvar do ošatky a uložíme do ní.

V klidu necháme pod igelitem cca 2 hodiny zrát, nebo uložíme ošatky do lednice, na pomalé, neboli dlouhé zrání v lednici, kde může být chleba minimálně 6, maximálně 24 hodin.

Poté pečeme se zvlhčeným vzduchem v troubě prvních 10-15 minut na maximální teplotu Vaší trouby, dopékáme na 200°C dalších minimálně 25-30 minut.

Chleban zdobený je varinta 1 – žitný kvas a pšenice hladká 00

Tento naservírovaný Chleban je varianta 2 – špalda a špalda 🙂

Tak krásné chlebAny, ať to zraje, ať to kvasí a nebuďte nakvašení!

Vaše Gabi An

 

Gabi
Jmenuji se Gabi a věnuji se pečení domácího kváskového pečiva. Již třetím rokem pořádám Kurzy pečení chleba po celé České republice a baví mě předávat tuto nádhernou zkušenost dál. Mám tři děti, žijeme v malé vesničce na Znojemsku nedaleko Vranovské přehrady. Pokud vás můj web, Blog či nabídka kurzů zaujala, ozvěte se. Těším se na Vás.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *