Tmavý chléb bez pšenice jménem Jan

Je tu nový rok. Rok 2018. A já jsem na konci roku 2017 přemýšlela a polemizovala, o čem, nebo spíše jaké téma bude tématem roku s osmičkou na konci. Bude více o živých kurzech pečení chleba? Nebo se osvědčí on-line kurzy, po kterých klienti volají? Nebo to bude rok osudových setkání? Nebo….?

Všechny domněnky a myšlenky praskly jako bublina, když mi hned první lednový den přišel e-mail. Rok 2018 bude rokem přijetí individualit. Rok láskyplného INDIVIDUÁLNÍHO přístupu a respektu k individuálním požadavkům.

E-mail přišel od paní Jany, která mne poprosila o pomoc s přípravou kváskového chleba se speciálním požadavkem: nemůže pšenici, pšenici špaldu, rýži ani kukuřici. Překvapivě může žito a další pseudo-obilniny bez lepku. Kváskový chléb byl jasná volba. Pár dní na to jsem začala kouzlit a experimentovat a chléb jménem Jan je tady.

(Omlouvám se za kvalitu fotek – jsou to mobilovky, protože mi umřel foťák!)  🙁

Na začátek musím konstatovat, že chléb je tužší, NENÍ BEZLEPKOVÝ, protože obsahuje žitný kvas, ale je bez pšenice, rýže i kukuřice. To byl přesný požadavek od paní Jany.  Tím, jak neobsahuje ani jeden druh pšenice – tak je tužší a i rychleji schne, proto doporučuji co nejdříve zkonzumovat, nebo dobře zaskladovat do chladu a několika vrstev látky (ideálně Chlebapsa od MagsBags.cz) nebo nakrájet a uložit do mrazáku po pár plátcích a postupně si je vytahovat a konzumovat.

Tak jo! Jdeme na recept!

TMAVÝ CHLÉB bez pšenice jménem Jan

Rozkvas:
– 1-2 lžíce žitného kvásku z lednice
– 150 g vody
– 150 g žitné mouky chlebové

po 12 hodinách je kvas hotový a přidáte:

hladkou pohankovou mouku 150 g (používám od Šmajstrly)
celozrnnou pohankovou mouku 50 g (celozrnná také od Šmajstrly)
– 50 g teffové mouky tmavé nebo světlé – je to jedno, já dala v tomto případě tmavou (používám od firmy Adveni)
– 130 g vody (můžete zkusit dát 150g vody a do tohoto množství 150g vody nechat nabobtnat 1 polévkovou lžíci Psyllia – je to vláknina z jitrocele indického, nabobtná a takto zahuštěnou vodu dáte do těsta. Psyllium bobtná cca 15-20 minut v misce)
– sůl cca 8g
– kmín dle chuti

 Na fotce jsou do základního rozkvasu jsou přidány další mouky – pohanková hladká, pohanková celozrnná a teffová tmavá

 

 

 

 

 

Zamísíte těsto, necháte 1-2 hodiny zrát v míse na pokojové teplotě, poté jen lehce zpracujete na vále, není nutné hnětení, lepku je tam minimálně. Jen spíš vytvarujete potřebný tvar do ošatky a necháte v klidu na pokojové teplotě cca 2 hodiny zrát v ošatce.

Poté upečete na max.teplotu, zapaříte troubu, aby tam bylo vlhko, po 15 minutách stáhnete teplotu na 200°C a dopékáte cca 30 minut.

Zajisté necháme chléb pořádně vychladnout na mřížce několik hodin a poté si dopřáváme tohoto zajímavě tmavého a velmi zdravého bochníku chleba.

Dobrou chuť a těšte se na další „individuální“ recepty!

Kvásku zdar, buďte zdraví a spokojení!

Gabi

 

Gabi
Jmenuji se Gabi a věnuji se pečení domácího kváskového pečiva. Již třetím rokem pořádám Kurzy pečení chleba po celé České republice a baví mě předávat tuto nádhernou zkušenost dál. Mám tři děti, žijeme v malé vesničce na Znojemsku nedaleko Vranovské přehrady. Pokud vás můj web, Blog či nabídka kurzů zaujala, ozvěte se. Těším se na Vás.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *