Malý bílý chléb z droždí – veka

Mám tu dnes recept na malý bílý podlouhlý chléb, na domácí veku z droždí.

Že veku moc nejíte, nebo ji téměř nekupujete? Další důvod upéct si ji zcela vyjímečně doma. Je výborná a hlavně děti ji milují.  Zkus ji upéct a uvidíš, jak ti bude chutnat.
Tady je recept:
– 230 ml vlažné vody (někdy dávám 130 ml vody a 100 ml mléka)
– 15 g čerstvého droždí
– 5 g cukru
necháme vzejít kvásek a poté přidáme:
– 500 g hladké mouky (může být i hladká špalda)
– 10 g soli
nakonec zamísíme 20 g rostlinného oleje

Zpracujeme hladké kompaktní těsto, hněteme cca 5 minut a necháme v míse zrát 45-60 minut pod igelitem.

Poté rozdělíme těsto na dva díly vyválíme obdélník a zavineme do veky, rožky založíme hezky dovnitř. Uložíme na pečící papír na plech, postříkáme vodou a necháme kynout 45-60 minut.

Rozpálíme si troubu na 230°C horní i dolní ohřev. Dole v troubě máme na dně suchý plech s vyšším okrajem, který necháme v troubě také rozpálit. Večky postříkáme vodou a plech s večkami vložíme do trouby, zhruba doprostřed a na spodní suchý rozpálený plech vylejeme  z hrnku cca 1,5dcl horké převařené vody – vytvoříme páru  v troubě. Troubu rychle zavíráme a necháme ji dělat svou práci. Po 5-7 minutách stahujeme teplotu na 200°C a dopékáme cca 15 – 20 minut dozlatova.

Necháme večky vychladnout na mřížce, pozor na teplé pečivo a bolavá bříška!

Gabi
Gabi
Jmenuji se Gabi a věnuji se pečení domácího kváskového pečiva. Již třetím rokem pořádám Kurzy pečení chleba po celé České republice a baví mě předávat tuto nádhernou zkušenost dál. Mám tři děti, žijeme v malé vesničce na Znojemsku nedaleko Vranovské přehrady. Pokud vás můj web, Blog či nabídka kurzů zaujala, ozvěte se. Těším se na Vás.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *