Malý bílý chléb z droždí – veka

Mám tu dnes recept na malý bílý podlouhlý chléb, na domácí veku z droždí.

Že veku moc nejíte, nebo ji téměř nekupujete? Další důvod upéct si ji zcela vyjímečně doma. Je výborná a hlavně děti ji milují.  Zkus ji upéct a uvidíš, jak ti bude chutnat.
Tady je recept:
– 230 ml vlažné vody (někdy dávám 130 ml vody a 100 ml mléka)
– 15 g čerstvého droždí
– 5 g cukru
necháme vzejít kvásek a poté přidáme:
– 500 g hladké mouky (může být i hladká špalda)
– 10 g soli
nakonec zamísíme 20 g rostlinného oleje

Zpracujeme hladké kompaktní těsto, hněteme cca 5 minut a necháme v míse zrát 45-60 minut pod igelitem.

Poté rozdělíme těsto na dva díly vyválíme obdélník a zavineme do veky, rožky založíme hezky dovnitř. Uložíme na pečící papír na plech, postříkáme vodou a necháme kynout 45-60 minut.

Rozpálíme si troubu na 230°C horní i dolní ohřev. Dole v troubě máme na dně suchý plech s vyšším okrajem, který necháme v troubě také rozpálit. Večky postříkáme vodou a plech s večkami vložíme do trouby, zhruba doprostřed a na spodní suchý rozpálený plech vylejeme  z hrnku cca 1,5dcl horké převařené vody – vytvoříme páru  v troubě. Troubu rychle zavíráme a necháme ji dělat svou práci. Po 5-7 minutách stahujeme teplotu na 200°C a dopékáme cca 15 – 20 minut dozlatova.

Necháme večky vychladnout na mřížce, pozor na teplé pečivo a bolavá bříška!

Gabi
Gabi
Jmenuji se Gabi a věnuji se pečení domácího kváskového pečiva. Od roku 2014 pořádám kurzy pečení chleba po celé ČR. Nabízím i zážitkový pěkně vypečený víkend pro ženy na Chatě v zátoce, kde celý víkend pečeme chleba a je nám fajn. Těším se právě na Tebe!
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů