Jarní chléb s mrkví a merlíkem

brezen16 (405)Tak je tu jaro! S jarem je tu nový recept. Chléb je vláčný díky mrkvičce a sem tam Ti tam křupne merlík. Je to fakt zdravá dobrota! Merlík čilský neboli quinoa je jednou z nejstarších obilovin, pěstovala se již před více než 5 tisíci lety starými Inky a je to plodina přirozeně bezlepková. Kombinace mrkve a merlíku je fakt lahodná.

Jarní chléb – mrkev a merlík mrkev-quinoa-kolaz2-brezen16

Kvas: 1-2 lžíce žitného kvásku smícháme se 150 g žitné mouky a 150 g vody – necháme zrát kvas cca 12 hodin v pokojové teplotě (po 12hod nezapomeneme odebrat kvásek do lednice)

Zápara: 50 g merlíku (quinoa) zalejeme horkou vodou se špetkou soli a přikryjeme (necháme také 12hod)

Finální těsto:

  • žitný kvas
  • zápara
  • 200 g najemno nastrouhané mrkve
  • 220 g špaldové mouky
  • 270 g pšeničné chlebové mouky
  • 120 g vody
  • 11 g soli

Zamísíme těsto, necháme 1-2 hodiny odležet, poté uhněteme a stočíme do ošatky, kde kyne cca 2 hodiny v pokojové teplotě, pečeme se zapařením trouby jak jsme zvyklí.

Krásné dlouhé jarní dny a buďte na sebe hodní,

Gabi An

Gabi
Jmenuji se Gabi a věnuji se pečení domácího kváskového pečiva. Již třetím rokem pořádám Kurzy pečení chleba po celé České republice a baví mě předávat tuto nádhernou zkušenost dál. Mám tři děti, žijeme v malé vesničce na Znojemsku nedaleko Vranovské přehrady. Pokud vás můj web, Blog či nabídka kurzů zaujala, ozvěte se. Těším se na Vás.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *