Historie Vranovského kvásku

Kvásek – prazáklad kváskového domácího pečení

kvasek-vranovskyKvásek je základ. Je to zkvašená žitná mouka a voda. Dnes se podíváme na to, jak to je s tím „naším“ kváskem? S tím kváskem, který dostáváte na Kurzech kváskování? Kdy vznikl? A kdo ho založil? Vranovský žitný kvásek, který peče chleby již v několika stovkách (nejen českých) rodin, se zrodil v létě roku 2011. Vznikl v kuchyni Dany Jašové Maurerové (na fotce s dcerkou), kterou jsem požádala, aby nám tuto historii pověděla.

12901123_1041174735905244_7461961036900252267_o

Dana z Vranova nad Dyjí říká: „Péct kváskový chleba jsem chtěla už dlouho. Dlouho to vypadalo, že to bude jen nesplněný sen, před těmi 4 a více lety se o kváskovém pečivu moc nemluvilo. Jenže v srpnu 2011 jsem si koupila nové číslo časopisu Apetit a tam byl z mého pohledu dokonalý návod, jak na to. To už jsem neodolala a kvásek byl za pár dní na světě. A na ty první dva bochníky z něho nikdy nezapomenu. Na tu pýchu, co se mi povedlo vyrobit! Na tu chuť, která mi jako dítěti utkvěla v paměti a v dnešní době mi tak chyběla! Na to překvapení ostatních členů rodiny, že se dá tak úžasný chleba upéct v domácích podmínkách! Taky mi ale rychle došlo, že jsem si na sebe upletla bič, můj muž už kupovaný chleba nechce ani vidět. Od té doby jsme prostě já, kvásek a rozžhavená trouba věrní přátele.“

Tímto Daně moc děkuji za kvásek i za příspěvek.

Přes Daninu sestru se tento žitný Vranovský kvásek dostal až ke mě …. ale to už je na další článek, takže pokračování příště.

 

Gabi
Jmenuji se Gabi a věnuji se pečení domácího kváskového pečiva. Již třetím rokem pořádám Kurzy pečení chleba po celé České republice a baví mě předávat tuto nádhernou zkušenost dál. Mám tři děti, žijeme v malé vesničce na Znojemsku nedaleko Vranovské přehrady. Pokud vás můj web, Blog či nabídka kurzů zaujala, ozvěte se. Těším se na Vás.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *