Gábofka bez lepku

unor15-47Bábovka. Tak důvěrně známý název pro českou klasickou dobrotu. Já mám dnes pro vás trochu vyjímečný recept. Je vyjímečný nejen svým názvem, ale také složením. Je tu Gábofka, která je bez lepku, obsahuje pohankovou a amaranthovou mouku. Naše děti ji milují tak, že mi málokdy zbyde aspoň kousek. Tak jdeme na recept.

 

  • 6 vajec (oddělíme žloutky do jedné mísy a bílky do druhé mísy)
  • 1 hrnek přírodního hnědého cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g másla nebo ghí (necháme rozpustit a následně zchládnout)
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1 hrnek amaranthové mouky
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • trocha rumu
  • kakao
  • kukuřičnou strouhanku na vysypání formy

Do mísy, ve které máme oddělené všechny žloutky přidáme oba cukry a pořádně promícháme. Přidáme rozpuštěné máslo a zakápnem trochou rumu, zase pořádně promícháme. Nakonec vmícháme opatrně mouku s kypřícím práškem do pečiva. Nakonec přidáme opatrně tuhý sníh z ušlehaných bílků. Půl těsta nalejeme do vymazané a moukou vysypané formy na bábovku, do druhé půlky těsta přimícháme pár lžic kakaa, aby nám Gábofka udělala mramorování. Pečeme ve středně rozehřáté troubě na 160°C cca 1 hodinu.

Jestli je Gábofka hotová zjistíme tak, že dřevěným párátkem zkusíme, zda je uvnitř propečená. Poté vyklopíme na mřížku, necháme vychladnout, zasypeme moučkovým cukrem, krájíme na tenké plátky a podáváme.

Tak dobré pochutnání Bábofky! 😉

Vaše Gabi An

Gabi
Jmenuji se Gabi a věnuji se pečení domácího kváskového pečiva. Již třetím rokem pořádám Kurzy pečení chleba po celé České republice a baví mě předávat tuto nádhernou zkušenost dál. Mám tři děti, žijeme v malé vesničce na Znojemsku nedaleko Vranovské přehrady. Pokud vás můj web, Blog či nabídka kurzů zaujala, ozvěte se. Těším se na Vás.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *