Chléb skřítka Šalvěje

Chléb skřítka Šalvěje

Salvia_hispanica_jd_alp_0Málokdo ví, že šalvěj hispánská jsou velmi oblíbená a moderní chia semínka. Na vlně chia semínek jede snad celý svět a já přidám svou „troškou do mlejna“ – novým receptem. Chia semínka zalejeme vodou, ony nabobtnají, vytvoří výživný rosol a po přidání do těsta chléb zjemní a také je mnohem víc vláčný.

Na obrázku šalvěj hispánská – bylina z čeledi hluchavkovitých, je pěstována pro semínka chia. Je to jednoletá rostlina vysoká přes jeden metr s bílými nebo fialovými květy (zdroj: Wikipedie)

Tak jdeme na recept.

Nejprve si uděláme kvas a namočíme semínka:

1-2 lžíce kvásku z lednice + 150 g žitné mouky + 150 g vody (necháme zrát cca 12 hodin). Zároveň si do misky navážíme 30 gramů Chia semínek a zalejeme 150 g vlažné vody. Přikryjeme a po 12 hodinách budeme mít rosol z chia semínek. Rosol ze semínek bude mnohem dříve než za 12 hodin, takže pokud by jste zapomněli semínka namočit, mám vyzkoušeno, že stačí 30-60 minut na to, aby chia semínka nabobtnala.

salvej-1Finální těsto:

  • 300 g kvasu
  • nabobtnaná chia semínka
  • 100 g pšeničné chlebové mouky
  • 100 g grahamové celozrnné mouky
  • 120 g špaldové mouky
  • 160 g vody
  • 12 g soli

salvej-2

Všechny suroviny smísíme v míse, necháme cca 1 hodinu odležet, kde v míse 2x přeložíme. Poté vyklopíme těsto na vál, lehce uhněteme, zpracujeme bochník, který ukládáme do dobře vysypané ošatky na cca 2 hodiny, kde kyne v pokojové teplotě. Poté pečeme na 250°C se zapařením trouby prvních 10 minut, poté dopékáme ještě 25-35 minut dozlatova. Dobrou chuť a kváskování 3x zdar!

salvej-4

Chléb skřítka šalvěje je název, který byl inspirován knihou Můj skřítek šalvěj, kterou mé děti s oblibou čtou. Napsala a ilustrovala ji Markéta Vydrová a já vám ji pro Vaše děti i pro Vás mohu jen doporučit

ilustrace

Gabi
Jmenuji se Gabi a věnuji se pečení domácího kváskového pečiva. Již třetím rokem pořádám Kurzy pečení chleba po celé České republice a baví mě předávat tuto nádhernou zkušenost dál. Mám tři děti, žijeme v malé vesničce na Znojemsku nedaleko Vranovské přehrady. Pokud vás můj web, Blog či nabídka kurzů zaujala, ozvěte se. Těším se na Vás.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *