Chléb pro všechny

Vítejte v novém roce

Tak jsme vstoupili do nového roku, do roku 2017. Já osobně jsem vyhlásila tento rok jako rok HÝČKÁNÍ. To znamená, že budu hýčkat nejen sama sebe, svou rodinu a vztahy okolo, ale budu hýčkat především VÁS, všechny, kteří máte zájem dozvědět se něco nového a nechat se inspirovat.

novorocni-chleb-drozdiZjistila jsem, že pečení chleba zatím ještě pořád není normálním jevem v českých kuchyních a já jsem se rozhodla to změnit. Zkuste zapřemýšlet nad otázkou: proč nepeču chléb doma? Pokud vaše odpověď bude: „protože si radši zajdu do obchodu a chleba si koupím“, neztrácejte čas a vyrazte hned do pekárny pro váš oblíbený bochník.

Pokud si ale odpovíte: „protože se bojím.. protože se doma chleba nepeče… protože nemám čas… protože nevím jak na to… protože s kváskem je spousta práce.. protože to trvá dlouho… protože je to složité… a další protože“ tak potom jste tady správně a já pro vás mám velmi jednoduchý recept na začátek. Já sama jsem na přelomu roku 16/17 pekla tento chléb, je to rychlovka a my to spolu zvládneme!

CHLÉB PRO VŠECHNY – není z kvásku, ale z čerstvého droždí a jeho příprava od A do Z trvá necelé 3 hodiny. Tak pojďte se mnou vykročit  na Cestu za chlebem, velmi ráda budu vaším průvodcem.

Na 1 bochník do mísy dáme

  • 350 g teplé vody (kolem 30°C)
  • 15 g čerstvého droždí
  • 300 g pšeničné chlebové mouky
  • 200 g žitné chlebové mouky
  • 12 ml octa
  • 12 g soli
  • 7-9 g celého kmínu

V míse všechny suroviny promícháte a zpracujete kompaktní těsto. Pokud vlastníte a máte rádi pomocníky, můžete použít robota, který vám vše spojí v jednotné těsto, nebo si můžete pomoct ručním mixerem s háky. Já roboty nepoužívám, ale nic není nemožné.

Těsto necháte v míse, přikryjete igelitem, aby neosychalo a necháte bochánek 30 minut zrát. Poté ho vyklopíte na lehce pomoučený vál a zpracujete. Vymačkáte z něj všechen vzduch, lehce prohnětete, až máte hladký bochánek. Uložíte svárem nahoru do škrobem vysypané/vymazané ošatky a necháme cca 45 minut zrát v ošatce.

Nezapomeňte si v době, kdy uložíte bochník do ošatky, rozpálit troubu na maximum (230-250°C). Žádný horkovzduch, ale hezky zespodu i shora. Do studené trouby vložíte zhruba doprostřed jeden plech, na kterém budete bochník péct a druhý plech položíte na samotné dno trouby, na který vylijete horkou vodu, abyste v troubě vytvořili páru.

foto-11Jak dostat bochník na sázecí lopatu? Na ošatku dáte pečící papír, na pečící papír lopatu, opatrně otočíte, sejmete ošatku a bochník si hezky trůní na lopatě! Ano – tak bochník na lopatu sedá 🙂  Bochník postříkáme vodou z rozprašovače a je vše připraveno!

Lehce necháme sklouznout bochník do rozpálené trouby, na spodní plech na dně vlejeme cca 2 dcl horké vody a aspoň 10 minut pečeme na max., na 230 – 250°C. Během těch 10 minut troubu neotevíráme. Po 10 minutách stáhneme teplotu na cca 200°C a dopékáme dalších 35-45 minut.

Po vytažení z trouby necháme vychladnout minimálně 2 hodiny na mřížce. Krájet se smí, až je pořádně vychladlý.

Hotovo! Dobrou chuť a nezapomeňte, že nejlepší je jen s máslem a solí!

Vaše Gabi An

 

Gabi
Jmenuji se Gabi a věnuji se pečení domácího kváskového pečiva. Již třetím rokem pořádám Kurzy pečení chleba po celé České republice a baví mě předávat tuto nádhernou zkušenost dál. Mám tři děti, žijeme v malé vesničce na Znojemsku nedaleko Vranovské přehrady. Pokud vás můj web, Blog či nabídka kurzů zaujala, ozvěte se. Těším se na Vás.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *