Chléb bez lepku – rychlovka

Rychlý bílý chléb bez lepku

Mám ho ráda a dělám ho když nestíhám. Poslední dobou jsem si oblíbila českou chlebovou směs Rumini, zkuste ji také. Tak pojďme na něj:

Do mísy si dáš 3 dcl vody a k tomu 1 a půl lžíce psyllia (na 20-30 minut, psyllium je rozpustná vláknina, která vzniká vyčištěním obalů semen jitrocele indického).

Jakmile se udělá gelová hmota, přidáš do této zahuštěné tekutiny:

– 150 g Schar Mix B
– 110 g chlebové mouky bez lepku Rumini 
(můžeš nahradit moukou Doves Farm – směs bílá)
– 1/2 lžičky guarové mouky (guar guma nebo xantan)
– 2 lžičky sušeného droždí
– 1 lžička soli
– 1 lžička cukru
– 2 lžíce oleje
– 1 lžíce sádla
pokud nechceš dát sádlo, tak dej 3 lžíce oleje

Vše v míse zpracuješ v kompaktní těsto a necháš
1,5 hodiny kynout v míse. Poté si vymažeš malou formu
tukem (používám máslo) a těsto uložíš do formy
(hezky z něj vymačkej vzduch). Ve formě kyne 45 – 60 minut.

Poté už pečeš ve formě v rozehřáté troubě na 230°C prvních 5 minut,
poté stáhneš teplotu na 190°C a dopékáš do zlatova. Po upečení
ihned vyklopíš na mřížku, kde necháš chléb vychladnout

Gabi
Jmenuji se Gabi a věnuji se pečení domácího kváskového pečiva. Již třetím rokem pořádám Kurzy pečení chleba po celé České republice a baví mě předávat tuto nádhernou zkušenost dál. Mám tři děti, žijeme v malé vesničce na Znojemsku nedaleko Vranovské přehrady. Pokud vás můj web, Blog či nabídka kurzů zaujala, ozvěte se. Těším se na Vás.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *