Toustový kváskový chléb

Milujeme tousty a koupit dobrý toustový chléb je téměř nadlidský výkon. Rozhodla jsem se vymyslet recept na dobrý domácí kváskový toustový chleba, který si prostě zamilujete pro jeho nenáročnost a jednoduché provedení. V první řadě je nutné podotknout, že základem pro toustový chléb je pšeničný kvásek. Docílíme ho tak, že k našeho žitného kvásku z...

Sladká rychlovka

Sladká rychlovka, aneb náš nedělní koláč Mám ráda rychlé koláče. Tento je rychlý, jednoduchý a navíc úžasně vláčný díky bílému jogurtu. Je fakt lahodný. Dnes jsem ho upekla narychlo ke svačině a mým rodičům tak chutnal, že jsem se rozhodla se o něj podělit. Základ tomuto receptu položila má 91-letá babička Mařenka, od které mám...

Chléb skřítka Šalvěje

Chléb skřítka Šalvěje Málokdo ví, že šalvěj hispánská jsou velmi oblíbená a moderní chia semínka. Na vlně chia semínek jede snad celý svět a já přidám svou „troškou do mlejna“ – novým receptem. Chia semínka zalejeme vodou, ony nabobtnají, vytvoří výživný rosol a po přidání do těsta chléb zjemní a také je mnohem víc vláčný....

Víkendové bagety

Víkendové kváskové bagety Bagety – všichni je mají rádi, bez rozdílu věku a pohlaví. Naše děti milují, když bagetu nakrájím na kolečka, mají takové větší jednohubky a ty mažeme a obkládáme vším, co skrývá naše lednice. Muži mají rádi bagetu zase překrojenou podélně a mají bezva svačinu do práce či na ryby. A maminky? Hubnou...

Harmonie na Šumavě

Harmonie na Šumavě Všichni máme rádi harmonii. A my do Harmonie jezdíme. Mám skvělou kamarádku na Šumavě, která má se svým mužem úžasný Penzion Harmonie na Šumavě nedaleko Prachatic. Je to penzion, kde harmonie skutečně panuje. Nejen, že se ocitnete na samotě u lesa uprostřed šumavské přírody, ale přivítají vás manželé Kubešovi s otevřenou náručí....

Špaldovo – ječné sušenky od An

Špaldovo – ječné sušenky od An Děláme je pořád, děláme je často, protože je co? Protože je milujeme! Jsou zdravé, voňavé a nejsou suché, jsou vláčné, navíc je milují děti, babičky, dědečci, maminky, tatínci, tetičky i pejsci! Jsou prostě výborné, zdravé a fakt dlouho vydrží (pokud se tedy hned nesní).   Tady je recept: – 180...

3-dílný pohankový chlebAn

3-dílný pohankový chlebAn Zdravím všechny příznivce kváskového chleba, dnes pro vás mám 3-dílný pohankový chlebAn od An. Nebojte se, recept nebude na tři díly, ale samotný upečený voňavý skvost si můžete třeba nalámat na tři díly, nebo klidně na 4, záleží jen na Vás a Vaší kreativitě. V chlebu hraje hlavní roli paní Pohanka (pohanková mouka i...

Jarní chléb s mrkví a merlíkem

Tak je tu jaro! S jarem je tu nový recept. Chléb je vláčný díky mrkvičce a sem tam Ti tam křupne merlík. Je to fakt zdravá dobrota! Merlík čilský neboli quinoa je jednou z nejstarších obilovin, pěstovala se již před více než 5 tisíci lety starými Inky a je to plodina přirozeně bezlepková. Kombinace mrkve...

Historie Vranovského kvásku

Kvásek – prazáklad kváskového domácího pečení Kvásek je základ. Je to zkvašená žitná mouka a voda. Dnes se podíváme na to, jak to je s tím „naším“ kváskem? S tím kváskem, který dostáváte na Kurzech kváskování? Kdy vznikl? A kdo ho založil? Vranovský žitný kvásek, který peče chleby již v několika stovkách (nejen českých) rodin, se...

Zdravý chléb pana Grahama Špaldy

Dovolte mi představit vám – Zdravý chléb pana Grahama Špaldy Je jaro, moje nejoblíbenější roční období. Miluji vůni země, kvetoucích stromů, rostoucí trávy, ranní rosu, tulipány. Jaro je pro mně období kreativní a velmi inspirativní. Velmi ráda tvořím, vymýšlím, experimentuji  a bavím se tím. Pojďte tento chléb s tak vznešeným názvem taky zkusit!      ...