Tmavý kváskový chléb bez lepku

Tmavý kváskový, velmi chutný, vláčný a hlavně bezlepkový krasavec je tu! Je to fakt vymazlený model! První foto je na denním světle na terase. Tak jdeme na recept: Základní rozkvas: bezlepkový kvásek z ledničky 150g vody 150g bezlepkové mouky (Schär Mix B nebo čiroková mouka nebo Doves farm směs bílá – záleží v které mouce...

Tmavý chléb bez pšenice jménem Jan

Je tu nový rok. Rok 2018. A já jsem na konci roku 2017 přemýšlela a polemizovala, o čem, nebo spíše jaké téma bude tématem roku s osmičkou na konci. Bude více o živých kurzech pečení chleba? Nebo se osvědčí on-line kurzy, po kterých klienti volají? Nebo to bude rok osudových setkání? Nebo….? Všechny domněnky a...

Vánoční sladký chlebíček bez lepku

Mám ráda vánočku. Fakt moc. Jen tak. Nebo s pořádnou vrstvou másla! A domácí marmeládou. A tento bezlepkový chlebíček je chuťově jak vánočka, je prostě výborný. Musíte ho zkusit. Recept je jednoduchý. Je potřeba mít formu. Ne tu tělesnou 😀 ale formu pečící. Já mám obdélníkovou, ale kamarádka ho pekla ve formě vánočkové a to...

Základní kváskový chléb bez lepku

  Základní kváskový chléb bez lepku je prostě výborný. Když si ho upeču, vydrží mi na snídaně a svačinky skoro týden. Jsem na něj totiž sama a to je ta výhoda! Miluju tu chuť voňavého kmínu! Tak jo, jdeme na recept! Uděláme si nejprve základní kvas. Záleží, z jaké bezlepkové mouky máš svůj kvásek. Podle...

Dýňový chléb – lahůdka s dýňovým pyré

Kromě běžných surovin na domácí kváskový chleba, potřebujeme také 100g dýňového pyré. Můžeme použít jakýkoliv typ dýně, nejraději mám dýni Hokaido nebo dýni máslovou. Vždy je potřeba dýni zbavit semínek uvnitř, pořádně ji omýt, nakrájet ji na menší kousky a uvařit do měkka v mírně osolené vodě. Vodu po uvaření dýně částečně slejeme (cca jednu...

V jedno-duchosti je síla

„V jedno-duchosti je síla“ „V jedno-duchosti je krása“ nebo… „V jedno-chlebosti je krása“  …. „V jedno-chlebosti je síla“ – to taky jde ne? – tyto pravdivé věty všichni známe a používáme je docela často. Teda aspoň já. A je to tak. A platí to nejen u domácího kváskového chleba. Mám dnes variantu: žitný kvas a...

Změna místa a očista dočista

Zdravím po delší době ze svého Blogu a slibuji, že budu přidávat častěji a pravidelně. Některé recepty už čekají na zveřejnění a na ty další mám už konečně kapacitu a chuť. Proč taková dlouhá odmlka? Jednoduše jsme se stěhovali a ten, kdo tento proces zažil, tak sám ví, jak náročné období to je. Není to...

Malý bílý chléb z droždí – veka

Mám tu dnes recept na malý bílý podlouhlý chléb, na domácí veku z droždí. Že veku moc nejíte, nebo ji téměř nekupujete? Další důvod upéct si ji zcela vyjímečně doma. Je výborná a hlavně děti ji milují.  Zkus ji upéct a uvidíš, jak ti bude chutnat. Tady je recept: – 230 ml vlažné vody (někdy dávám...

Gábofka bez lepku

Bábovka. Tak důvěrně známý název pro českou klasickou dobrotu. Já mám dnes pro vás trochu vyjímečný recept. Je vyjímečný nejen svým názvem, ale také složením. Je tu Gábofka, která je bez lepku, obsahuje pohankovou a amaranthovou mouku. Naše děti ji milují tak, že mi málokdy zbyde aspoň kousek. Tak jdeme na recept.   6 vajec...

Chleban s An

Tak tohle byl jeden z mých prvních kváskových chlebanů. Psal se začátek roku 2014. Čas pokročil a píše se rok 2017. Co se za tu dobu událo? Jen co jsem s kváskovým pečením doma začala, tak to byla velká láska na první pohled (nebo vůni)? Miluji vůni kvásku, miluji vůni těsta, miluji vůni čerstvě upečeného...