3-dílný pohankový chlebAn

3-dílný pohankový chlebAnpohankovy-duben16

Zdravím všechny příznivce kváskového chleba, dnes pro vás mám 3-dílný pohankový chlebAn od An.

Nebojte se, recept nebude na tři díly, ale samotný upečený voňavý skvost si můžete třeba nalámat na tři díly, nebo klidně na 4, záleží jen na Vás a Vaší kreativitě. V chlebu hraje hlavní roli paní Pohanka (pohanková mouka i pohanka lámanka), kterou jsem si poslední  dobou zamilovala. Tak jdeme na recept:

Založíme Kvas z 1-2 lžic žitného kvásku, 150 g žitné chlebové mouky a 150 g vody. Necháme zrát cca 12 hodin v pokojové teplotě a zároveň si přelejeme 80 g pohanky lámanky horkou vodou se špetkou soli v misce, kterou přikryjeme.

Finální těsto:

  • žitný kvas
  • zapařená Pohanka lámanka
  • 300 g špaldové mouky T630
  • 120 g pohankové mouky
  • 200 g vody
  • 14 g soli

Zpracujeme těsto, necháme půl hodiny až hodinu odpočívat v míse, poté pořádně prohněteme a těsto rozdělíme na 3 díly. Nechala jsem kynout volně na pečícím papíru, přímo na dřevěné sázecí lopatě. Tyto tři krásné bochánky jsem dala těsně k sobě – vodou jsem je zboku potřeba, aby se hezky tiskly 🙂 Můžete si tyto tři bochánky k sobě přilepit také třeba do tvaru trojlísku, prostě víc dokulata bude výsledný chlebAn. Kynul mi takto volně přikrytý cca 2 hodiny, poté jsem upekla klasicky se zapařením trouby horkou vodou hodně dohněda.

Voní, křupe, je to lahoda! A navíc – během chvilky máte chleba rozlomený na tři díly, můžete se podělit v práci nebo si udělat tři velké pohankové chlebové bulky na svačinu.

Krásné dubnové dny,

Gabi

Gabi
Jmenuji se Gabi a věnuji se pečení domácího kváskového pečiva. Již třetím rokem pořádám Kurzy pečení chleba po celé České republice a baví mě předávat tuto nádhernou zkušenost dál. Mám tři děti, žijeme v malé vesničce na Znojemsku nedaleko Vranovské přehrady. Pokud vás můj web, Blog či nabídka kurzů zaujala, ozvěte se. Těším se na Vás.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *